Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Sossarna drev liberaliseringen av sophämtningen”

– Det var sossarna som genomdrev liberaliseringen av sophämtningen, säger Lars Nyberg, före detta renhållningsarbetare på Renova i Göteborg.


Lars Nyberg började arbeta som renhållare 1979 på Göteborgs renhållningsverk. Ett arbete som han höll fast vid fram till sin pensionering förra hösten. Tiden innan intåget i renhållningsbranschen arbetade han inom varvsindustrin, först på Eriksberg och sedan på Cityvarvet.

Trots sin pensionering besöker Lars Nyberg sin gamla arbetsplats, som numera heter Renova och fortfarande är i kommunal drift. Sopstrejken har aktualiserat mycket av de problem som Lars Nyberg och hans arbetskamrater upplevde efter det nyliberala systemskiftet på 1990-talet.

Samtalet börjar med hur det en gång var när sophämtningen var en kommunal förvaltning. En tid när kommunen hade monopol på inhämtningen och renhållarna hade reell makt över sitt arbete.

– Vi hade tidigare ett ackordssystem som gav bra löner. Systemet byggde på en lista över olika arbetsmoment som i slutändan blev pengar i plånboken. Troligen liknande systemet det som renhållarna i Stockholm kämpar för.

Lars Nyberg berättar att ackordssystemet trots pengarna var ett tufft system, inte minst för kroppen. Många av arbetskamraterna fick och har problem med slitna leder. Men systemet var inte bara av ondo.

– Utöver lönen så gav det oss också en stark självkänsla. Vi jobbade hårt och vi var viktiga. Den känslan gjorde att gubbarna blev stridiga både kollektivt och individuellt.

Vid olika tillfällen uppstod strider om vintertillägg och andra tillägg. Renhållarna i Göteborg använde samma kampmetod som idag används i Malmö. Lars Nyberg berättar att de strikt arbetade efter ”boken”, den arbetsinstruktion som reglerade parkering, antal kärl, gångväg och så vidare. Nästan alltid fick deras metod genomslag och därmed tilläggen som önskades.

Mycket förändrades under 1990-talet. Det nyliberala systemskiftet och EU-inträdet ändrade drastiskt styrkeförhållandena på arbetsmarknaden och sopbranschen var inget undantag. Det gamla renhållningsverket ombildades 1998 till det kommunala bolaget Renova.

– Den första upphandlingen skedde 1995. Det var ett litet område som blev startskottet för att sedan växa. Det var sossarna som genomdrev liberaliseringen av inhämtningen. Till skillnad från de gapiga liberalerna gick de stegvis till väga för att motverka protester.

Idag pressas renhållarna från flera håll. Dels är det upphandlingssystemet som skapar en nedåtpressande spiral. Men lika mycket är det övervakningen av sopkärlen som övervakas av kund, bolag och kommun.

– Förr var arbetet endast fysiskt krävande och det är det fortfarande. Men nu är det även psykiskt slitsamt. Idag har varje sopkärl en dataremsa som visar via nätet var den finns. Att arbeta i lugn och ro blir allt svårare.

Utöver tidspressen så hänger bolagsekonomin som ett ok över renhållarna. Kvartalssiffrorna redovisas ständigt via APT-möten (arbetsplatsträffar).

– För 10 år sedan började jag på miljöservice inom Renova. Ett lättare jobb där vi hämtar annat avfall än hushållsavfall. Trots att de som kör sopbilarna har ett slitsammare jobb än vi så går deras verksamhet likväl back. Det är till följd av prispressen via upphandlingarna.

Samtalet med Lars Nyberg drar sig mot sitt slut. Men innan vi avslutar diskuterar vi sopstrejken i Stockholm. Lars Nyberg har följt rapporteringen via tidningarna och är imponerad över renhållarnas kamp.

– Det är alltid glädjande att se arbetarkollektiv ta till kamp. Inte minst är det inspirerande för andra arbetare. Det är vilda strejker och aktionerna utanför LO:s fackliga ramar som ger resultat och visar vägen framåt.
Lars Nyberg ger inte mycket för den propaganda som sprids från Reno Norden och Stockholms kommun att strejken inte skapar kaos.

– Media och annan överhet önskar att andra arbetare inte tar efter. Därför pågår det ett propagandakrig. Därtill misstänker jag att soprummen i Stockholm är små tillföljd av de höga markpriserna. Ju mindre soprum desto mer hämtningar.

Efter avslutad intervju går vi ut i högsommarvädret. Lars Nyberg tittar upp mot solen och småskrattar.

– I sådant här fint väder stinker soporna än mera!

EP