Hoppa till huvudinnehåll
Av

Lön för mödan


Förre C-ledaren och näringsministern Maud Olofsson vägrar komma till riksdagens konstitutionsutskott för att låta sig förhöras om sin roll i den skandalösa Nuon-affären. Olofsson säger sig ”ha glömt” vad som hände när statliga Vattenfall genomförde en av svensk företagshistorias sämsta affärer någonsin.

Det är en märklig minnesförlust. Med Olofssons godkännande köpte Vattenfall holländska energiföretaget Nuon för 89 miljarder kronor. Det var 2009, så nog har det svikna minnet infunnit sig väl tidigt.

Några år senare tvingades Vattenfall skriva ner sina tillgångar med 37,5 miljarder kronor. Med hänvisning till förlustbolaget Nuon. Det är alltså i runda slängar var affären kostade svenska staten och därmed skattebetalarna.

Men sådana struntsummor är inget som Maud Olofsson lägger på minnet. Några tiotals miljarder hit eller dit är väl inget att minnas?

Som tur är för Olofsson finns det andra som minns bättre. Som hotell- och restaurangbranschens arbetsköparorganisation Visita, som just nu driver valkampanj för att få behålla de skattesubventioner som Olofsson och regeringen begåvat branschen med.

Det handlar om 17 miljarder kronor om året i rabatt på arbetsgivaravgiften och 5,6 miljarder om året i sänkt krogmoms, pengar som i det stora hela glider rakt in på hotell- och krogägarnas vinstkonton.

Överdrivet? Icke. Enligt Institutet för arbetsmarknads. och utbildningspolitisk utvärdering, Ifau, kostar de få nytillkomna jobben i krogbranschen som lägst 1,6 miljoner kronor om året – per styck. Är det någon som tror att den summan hamnar på kallskänkans, servetrisens eller hamburgervändarens lönekonto?

Visita gillar den samtidigt miljardglömska och miljardgenerösa Olofsson så till den milda grad, att organisationen nu lanserar henne som ny ordförande i sin styrelse, naturligtvis till väl tilltaget arvode. Lite lön för tidigare möda skall också en avdankad politiker ha.

Korruption? Nej usch och fy, sådant finns inte i Sverige. Här handlar det naturligtvis om kompetens.
Vad skall man säga? Högerpolitik är svindleri med skattepengar.