Hoppa till huvudinnehåll

Sanktioner mot Ryssland drabbar svenska arbetare: Aluminiumfabrik tvingas lägga ner

Den amerikanska regeringens sanktioner mot den ryska ägaren gör att Sveriges enda fabrik för aluminiumframställning kan tvingas lägga ner produktionen. 480 arbetare riskerar därmed att förlora jobbet.

Kubal har funnits i Sundsvall sedan 1942.
Lenita Åberg

I mer än 75 år har arbetarna på Sundsvallsfabriken Kubal (Kubikenborg Aluminium AB), Västernorrlands största metallindustri, producerat aluminium. Nu riskerar 480 personer att bli av med sina jobb. Över 1000 arbetstillfällen kan indirekt komma att försvinna.

Sedan 2007 ägs Kubal, Sveriges enda producent av aluminiumråvara, av den ryska industrikoncernen Rusal, vilken är världens näst största aluminiumproducent med cirka 10 procent av marknaden. Den amerikanska regeringens sanktioner mot de ryska ägarna gör att fabriken kan tvingas stänga ner. Förhandlingar pågår just nu mellan EU och amerikanska OFAC, Office of foreign assets control.

– Vi befinner oss i en tidpunkt där läget är väldigt allvarligt för Kubal med tanke på att tidsfristen som är satt närmar sig med stormsteg. Ser man ingen ljusning innebär det att Kubal måste vidta åtgärder redan tidigare. En sån här verksamhet kan inte bara stängas av och på från en dag till en annan, säger Peder Björk (S), kommunalråd i Sundsvall.

En nedstänging av Kubal tar cirka en månad. När strömmen bryts stelnar tusentals ton material i Kubals ugnar.

– Regeringen gör det de kan för att påverka situationen. Näringsminister Mikael Damberg besökte fabriken under onsdagen för att prata med arbetarna och företagsledningen, säger Peder Björk som även han besökte Kubal.

Makten ligger långt borta från Sverige, från Sundsvall och arbetarna på Kubal.

Han berättar att fabriksarbetarna ser allvarligt på situationen och att de inte har en möjlighet att själva påverka den. Makten ligger långt borta från Sverige, från Sundsvall och arbetarna på Kubal. En avveckling av fabriken kommer att ha stora konsekvenser för kommunen. I första hand för arbetarna som mister sina jobb, men också minskade skatteintäkter för kommunen samt eventuellt ökade kostnader för skattebetalarna då miljösanering av området blir en dyr affär. 

– Det här är en verksamhet med en stor miljöeffekt. Det är en viktig fråga, men där har vi inte sprungit händelserna i förväg. Verksamhetsutövaren har dock alltid ett ansvar.

– Vi på lokalpolitisk nivå kan inte på något sätt påverka hur man löser den här internationella konflikten. Kommunens viktigaste uppgift är att hålla oss informerade om hur det går, men också förbereda oss på en situation där det här inte löser sig. Vad händer då? Vi måste vara den koordinerande parten som ser till att arbetsförmedlingen, länsstyrelse, fackliga organisationer och företaget självt är redo om det värsta skulle inträffa.

Nu brinner det i knutarna hos de politiska topparna. EU- och handelsminister Ann Linde befinner sig i USA för möte med ansvariga myndigheter. I och med detta lyckades man flytta fram nedläggningen som var tänkt att ske den 12 november till den 12 december. Dock måste avvecklingen starta den 12 november. 

– Man bör tillägga att det här är det enda aluminiumsmältverket i Sverige. Ungefär 50 procent av det som tillverkas på Kubal går till fabriker som bearbetar aluminium i Sverige. Många andra arbetsplatser som är beroende av den här leveransen kommer att påverkas i allra högsta grad.

Det amerikanska finansdepartementet har i ett uttalande sagt att sanktionerna inte var tänkta att drabba ”vanliga, hårt arbetande människor som är beroende av Rusal”. Detta är dock bara tomma ord för arbetarna på Kubal.

Proletären har försökt att nå både Kubals pressavdelning och facket på Kubal för en kommentar, dock utan att lyckas.