Hoppa till huvudinnehåll

Amazons grepp över regeringen – dikterar ministercitat och vill ha fler skattelättnader

It-jättarna har fått allt från etableringsstöd till enorma skattelättnader. Men mycket vill ha mer. Nu avslöjas att de har möten med regeringen, dikterar ministercitat och önskar skatteundantag.

Senast Amazon träffade representanter från regeringen var i början av augusti. Då hölls ett möte mellan företrädare för it-jätten och näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Montage: Proletären

I en ny artikelserie avslöjar Aftonbladet hur regeringen har fjäskat för de amerikanska it-jättarna, i hopp om att de ska etablera sig i Sverige. I ett brev adresserat till Amazon, Google och Facebook skriver några av rikets toppministrar att regeringen är beredd att göra allt i sin makt för att tillgodose deras behov – ”Vi är redo för business och står till er tjänst”.

Brevet skickades sommaren 2017 och det står nu klart att ministrarna menade allvar – it-jättarna har fått allt från etableringsstöd till enorma skattelättnader. Men mycket vill ha mer.

Förra veckan avslöjades att kontakten mellan regeringen och Sverigeaktuella Amazon har varit tätare än vad man tidigare trott. E-handelsjätten fick till och med utforma inrikesminister Mikael Dambergs (S) citat till en reklamkampanj inför öppnandet av sina serverhallar i Mälardalen.

Det var Amazons idé att Damberg skulle citeras i kampanjen. Men de blev inte nöjda med förslaget som presenterades av hans pressekreterare.

Ministerns ordval om vikten av ett nytt ”Nordeuropeiskt datacenter” ersattes med att han gläds åt ”Amazons investering”. De strök även en passage där han yttrar en förhoppning om att etableringen ska leda till fler jobb och framväxandet av nya företag.

Riksdagen
Inrikesminister Mikael Damberg (S), tidigare närings- och innovationsminister, var en av toppolitikerna som signerade ”inbjudningskortet” 2017.

Amazon vill även lägga sig i Sveriges skattepolitik. De kan redan nu njuta av kraftigt sänkt elskatt, men de oroas över hur höstens nya kemikalieskatt kommer att påverka affärerna. Kemikalieskatten innebär nämligen att företag som yrkesmässigt i Sverige tillverkar, för in eller tar emot skattepliktiga elektronikvaror ska betala skatt för dessa. Från och med den 1 oktober gäller skatten även e-handel.

CC BY-SA 4.0 Wikipedia @Dependability
Amazons serveranläggning i Västerås. Serverhallar är riktiga elslukare. Men elskatten för it-jättarna är 97 procent lägre än för vanligt folk.

Enligt Aftonbladet har företrädare för Amazon haft möten med Skatteverket, men myndigheten har gjort klart att man inte kan ge några undantag. Företaget tar därför en omväg via Finansdepartementet. Förra veckan begärde Amazon-lobbyisten Kate Tellier ett möte med finansminister Magdalena Anderssons (S) statssekreterare för ett ”utbyte” om denna, och andra frågor.

Andersson hävdar i en kommentar till Aftonbladet att de inte planerar att ge några uppskov, men att mötet troligtvis ändå blir av.

Senast Amazon träffade representanter från regeringen var i början av augusti. Då hölls ett möte mellan företrädare för e-handelsjätten och näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Baylan var en av ministrarna som undertecknade ”inbjudningskortet” för tre år sedan. Det är okänt vad mötet handlade om.