Hoppa till huvudinnehåll

App-förare i taxistrejk

Taxiunionen fortsätter kampen för att förbättra villkoren för appförarna, de som kör för bolag som Bolt och Uber. På tisdagen genomförde förarna en uppmärksammad protestaktion i Stockholm.

Hundratals app-förare och många sympatisörer demonstrerade i Stockholm tisdagen den 10 januari.
Janne Bengtsson

Flera hundra app-taxiförare ställde på tisdagen in sina körningar för att protestera mot de usla villkor de arbetar under. Taxiunionen kräver förbättringar för de förare som kör för app-baserade bolag som Uber och Bolt. Med Taxiunionen har förare i 14 svenska städer fått en organiserad röst.

I Stockholm handlar det om tusentals körningar under en vanlig vecka. Där korkade ett 100-tal bilar igen eftermiddagstrafiken i centrala staden. Även i Göteborg och Malmö demonstrerade app-förarna.

– Vi är nöjda med uppslutningen, och att vi genomfört det här i tre städer, säger Taxiunionens talesman John van Dinther till Proletären.

Janne Bengtsson
John van Dinther, Taxiunionen

Taxiunionen kräver att appföretagen ska gå med på en höjning av jämförelsepriset – det pris som gäller för en typresa på tio kilometer – till 299 kronor från dagens 179 kronor, att bolagens andel av den avgift som tas ut för appservicen sänks från 25 procent till 15 procent, samt att app-företagen ska acceptera förarnas organisation som en legitim samtalspartner.

Inför demonstrationen på tisdagen bjöd plötsligt Uber in till samtal.

– Vi har haft samtal med Ubers Nordenchef idag. Det kändes någorlunda konstruktivt, men de kommer ju inte att ge oss några klara besked… däremot har de lovat att ge oss svar på våra krav innan den 25 januari. Vi kommer att ha en medlemsträff den 30 januari, så då har vi något att arbeta med, säger John van Dinther.

– Vi vill förankra allt hos våra medlemmar, vi vill förena alla de här oroliga människorna som våndas varje dag över hur de ska klara ekonomin. Men vi har planer för nästa steg, vi har gjort klart för Uber att de kan välja att gå med oss eller tvinga oss att ta det vidare själva.

Janne Bengtsson
Hundratals app-förare och många sympatisörer demonstrerade i Stockholm under tisdagseftermiddagen och kvällen.

Taxiunionen har i ett första steg krävt att bolagen tar bort de allra billigaste alternativen, som ligger långt under standard i branschen: Safer hos Uber och Economy hos Bolt.

Idag krävs att förarna jobbar uppemot dubbel arbetstid jämfört med en normal arbetsvecka för att komma upp i samma lön som en förare i något av de stora och reguljära taxibolagen, knutna till en central växel.

Apptaxiförarna har drabbats hårt av den rådande ekonomiska krisen, särskilt av de rekordhöga priserna på drivmedel och el. De saknar också kollektivavtal, kör utan en lägsta garanterad ersättning och utan sjukförsäkring och semesterersättning.