Hoppa till huvudinnehåll

Arbetare tog över McDonaldsrestaurang – delar ut mat till krisdrabbade

Anställda på en McDonaldsrestaurang i Marseille, Frankrike, har tagit över restaurangen för att hjälpa till med matdistribution till krisdrabbade i de fattiga delarna av staden.

McDonalds ledning har tagit avstånd från de anställdas användning av restaurangen till att dela ut mat till behövande.
28704869/Flickr

Sedan en tid tillbaka ockuperar anställda i stadsdelen Saint Barthélemy i Marseille, Frankrike, en lokal McDonaldsrestaurang. Den används nu till förvaring och distribution av mat till utsatta och fattiga under den pågående coronakrisen.

Lokalerna har stått oanvända i flera månader efter att restaurangen försatts i konkurs men nu är det full fart igen. Volontärer jobbar dygnet runt med att ta emot matdonationer för distribuering i fattiga områden.

Restaurangens anställda har gått samman med flera lokala nätverk, privatpersoner, butiksägare och så kallade food banks för att försöka mildra krisen för utsatta familjer. McDonaldsrestaurangens lokaler används till förvaring och tillredning av bland annat matlådor som levereras till behövande, huvudsakligen till de nordliga delarna av Marseille.

Redan innan coronakrisen var dessa områden fattiga och utsatta. Nu har arbetslösheten stigit till nästan 25 procent, jämfört med det nationella genomsnittet på 8,5 procent, och 39 procent av befolkningen lever under den officiella fattigdomsgränsen.

– Familjer som har vänt sig till oss berättar att de inte har någonting att äta, och de blir bara fler och fler säger Nair Abdallah, representant för nätverket Maison Blanche till den franska tidningen Révolution Permanente. Maison Blanche är ett av nätverken som samarbetar med de McDonaldsanställda.

McDonalds ledning har tagit avstånd från de anställdas agerande. Ralph Blindauer, restaurangarbetarnas advokat i Saint-Barthélemy, uttalade sig i tidningen La Marseillaise: ”Vi skulle ha föredragit att göra detta med ett avtal från McDonalds, men de sa tvärt nej.” Ralph Blindauer tillade: "De saknar helt medmänsklighet, så arbetarna beslutade helt enkelt att ignorera dem".

Hotell- och restauranganslutne Dramé från Paris anser att de McDonaldsanställda i Saint Barthélemy agerar föredömligt.

– Att sälja hamburgare för att generera pengar till McDonalds är inte viktigt. Vad som däremot är avgörande för att kunna lindra krisen är att ställa om produktionen för att hjälpa samhället, som Saint-Barthélemy-arbetarna har gjort, säger han till tidningen Révolution Permanente.

Dramé menar att den franska staten leder arbetare till slakt med sin katastrofala hantering av krisen.

– Företag vill fortsätta med icke nödvändig produktion för att säkra vinster och de gör det på bekostnad av hälsan för tusentals anställda. Vi måste omorganisera produktionen, inte för att arbetsgivarna ska gå med vinst utan för att stå emot krisen.