Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Biden hycklar om pressfrihet medan USA jagar Assange

Samtidigt som Joe Biden talade på sitt ”demokratitoppmöte” om hur pressfriheten hotas i världen kom nyheten att Julian Assange kan lämnas ut till USA.

Demonstration i London till stöd för Julian Assange.
David Cliff

I fredags förra veckan, den 10 december, var det den internationella dagen för mänskliga rättigheter. Samma dag öppnade Joe Biden sitt förljugna ”demokratitoppmöte” med att tala om vikten av pressfrihet, och samma dag beslutade högsta domstolen i Storbritannien att Julian Assange kan lämnas ut till USA.

Tydligare kan diskrepansen mellan de vackra orden och imperialismens iskalla verklighet knappast åskådliggöras. USA:s president står och talar om den fria pressen som demokratins grundpelare, och ojar sig över hur pressfriheten i världen är hotad – samtidigt som hans egen regering fortsätter sin envisa jakt på journalisten som möjliggjort att många av USA:s krigsbrott i Afghanistan och Irak kunnat avslöjas.

Genom beslutet i Storbritannien upphävs det tidigare stoppet för att utlämna Assange. Det var i januari som Assanges dåliga hälsostatus gjorde att en distriktsdomare slog fast att han inte kunde utlämnas, med hänvisning till att den fysiskt och mentalt tärda Assange skulle försöka ta livet av sig i fängelset i USA.

USA överklagade och fick förra veckan rätt. Washingtons jurister lovar att Assange ska slippa isoleringscell och andra speciella åtgärder i fängelset – men de förbehåller sig rätten att använda metoderna om hans ”uppträdande” skulle motivera det. 

Förra veckans beslut kommer inte heller helt oväntat, efter att Assange i januari nekades borgen – vilket visade hur distriktsdomare Vanessa Baraitser själv inte trodde att hennes domslut mot utlämning skulle hålla efter USA:s överklagan.

Nu ska Assanges advokater i sin tur överklaga det här beslutet, och evighetskampen mellan Assanges försvarare och USA:s jurister fortsätter. Processen väntas ta flera år till innan ett slutgiltigt utlämningsbeslut eventuellt blir klart. Under tiden tynar huvudpersonen bort i fängelset.

Det är naturligtvis inte hälsoskälet som borde vara avgörande. Menade Biden allvar med sina högtravande ord om pressfriheten skulle han lägga ner åtalet och låta Julian Assange sättas på fri fot omedelbart. Men frågan är hur länge till som Assanges kropp och psyke orkar. 

Sedan januari, då han bedömdes som självmordsbenägen, har Assanges bräckliga hälsa knappast förbättras, och så sent som i söndags fick han en liten stroke i högsäkerhetsfängelset Belmarsh. 

FN:s specialrapportör om tortyr, Nils Melzer – som skrivit en bok om justitiemordet på Julian Assange, och Sveriges skamliga roll i USA:s jakt på honom – har också larmat om Assanges dåliga skick. Han tvekar inte heller att beteckna behandlingen av Assange som psykologisk tortyr.

I Belmarsh har Julian Assange redan suttit i två och ett halvt år. Men som hans partner Stella Moris påpekade i fredags har han på ett eller annat sätt redan suttit frihetsberövad i elva år, sedan december 2010. Först i brittiskt häkte och mellan 2012 och 2019 i Ecuadors ambassad i London, dit han tog sin tillflykt till för att undvika att lämnas ut till USA.

Hon påminde också om datumet och den internationella dagen för mänskliga rättigheter, och vad fallet handlar om bortom juridiska finter, fraser och paragrafer.

– Storbritannien fängslar journalister. De fängslar Julian å en utländsk makts vägnar, som leder ett kränkande och hämndlystet åtal mot en journalist, sa en tårögd Stella Moris utanför domstolsbyggnaden.

Om Julian Assange lämnas ut riskerar han att dömas till 175 års fängelse i USA för spioneri och dataintrång. För att genom Wikileaks ha läckt dokument som bevisar hur USA:s trupper begår krigsbrott, och hur dess allierade stater agerar på order från Vita huset. 

Som när Sverige under Fredrik Reinfeldts alliansregering lät USA installera sin hemliga spionorganisation SDU, Surveillance Detection Unit, på den amerikanska ambassaden, vilket kom fram genom en av Wikileaks läckor.

För bara någon månad sedan avslöjades att USA:s största och viktigaste spionorganisation CIA, med Donald Trumps utrikesminister Mike Pompeo som chef, diskuterat på högsta nivå att låta mörda Julian Assange i London. 

Ett scoop, precis som när USA:s massakrer i Irak avslöjades genom Wikileaks. Men vad som borde varit ett sensationellt avslöjande rapporterades bara högst pliktskyldigt i svenska och internationella medier. Precis som majoriteten av rapporteringen om Julian Assange varit de senaste tio åren.

Under tiden står USA-imperialismens galjonsfigur Joe Biden i Washington, ler och får applåder när han hycklar om demokrati och pressfrihet.