Hoppa till huvudinnehåll

Bonnierägda bokhandelsjätten backar från kritiserat krav

Nätbokhandelsjätten Adlibris backar från kravet på att små förlag måste fixa en extern distributör för att få sälja sina böcker på deras sajt.

Adlibris lager i Morgongåva.
Pressbild/Adlibris

Bonnierägda internetbokhandeln Adlibris skickade i juli ut ett mejl med krav på att alla förlag som vill sälja böcker via dem behöver ha en extern distributör. Något som skulle slå mycket hårt mot mindre förlag, då det skulle innebära en stor – och ibland helt omöjlig – kostnad.  

Efter massiv kritik från förläggare och bibliotekarier meddelade Adlibris i början av augusti att de backar från kravet. På sätt och vis.

– Vi måste vara mer inlyssnande, säger Elias Vieglins, PR-chef för Adlibris till Kulturnyheterna.

Företaget ska nu inleda en ”dialog” med alla förlag som vill sälja böcker via dem.

__________________________

”Om ni väljer att inte ingå avtal med en distributör så kommer vårt samarbete att upphöra, vilket innebär att era böcker inte längre kommer vara tillgängliga på vår hemsida från och med 1/9 2021”, lydde mejlet från Adlibris. Nu verkar bokjätten backa från kravet.

__________________________

– Beskedet är oklart, för vad har Adlibris egentligen backat på? Kommer vi att synas i samma utsträckning framöver eller blir det nya krav? undrar Yvette Lissman, ordförande i föreningen Egenutgivarna, i SVT.

– Det finns även de som anslutit sig till en extern distributör som ångrar sig men inte vågar prata om det, av rädsla för att det ska skada dem i förlängningen.

Med en marknadsandel på 51 procent har Adlibris i princip monopol på bokförsäljning i Sverige. De är också huvudleverantör av böcker till de flesta av landets bibliotek.