Hoppa till huvudinnehåll

”Byggföretagen främjar fusket i branschen”

Byggnads anklagar arbetsgivarorganisationen Byggföretagen för att stötta myglande byggbolag under granskning för fusk.

I samband med att Byggnads lämnade över sina avtalskrav till arbetsgivarna, demonstrerade byggnadsarbetare i Stockholm mot att inget görs mot kriminaliteten i branschen.
Janne Bengtsson

Ytterligare tre fackförbund lämnar samarbetsprojektet Forum för sund konkurrens. Projektet, var det tänkt, skulle ta i med hårdhandskarna mot kriminaliteten och fusket i byggbranschen.

Men inget har hänt. Tvärtom, menar byggnadsarbetarna, har arbetsgivarorganisationen Byggföretagen motverkat jobbet mot kriminalitet och fusk; Byggföretagen till och med främjar fusket i branschen. 

Byggnadsarbetarförbundet lämnade Sund konkurrens för en månad sedan och nu följer Målarna, Elektrikerna och Seko-facket efter.

I en gemensam debattartikel i tidningen Byggindustri tar de fyra fackförbunden upp ett irländskt bolag med många uppdrag som underentreprenör åt stora svenska byggbolag. Facken konstaterar att det irländska bolaget ägnar sig åt kvalificerat fusk och att det backas upp av Byggföretagen:

”När man träffar Byggnads ombudsmän är den enda dokumentation [det irländska bolaget] presenterar två dokument som är så maskade att de är omöjliga att bedöma. Det är oklart om personerna det rör ens är anställda. Något mer vill man inte dela med sig av, allting på inrådan av Byggföretagen”, skriver förbunden.

De fyra facken konstaterar vidare att ”i stället för att komma med kraftfulla förslag på hur de kriminella elementen ska identifieras och kastas ut från branschen, så bistår Byggföretagen uppenbart fuskande företag i metoder att undvika granskning”.

I samband med att Byggnads hoppade av samarbetsprojektet talade Proletären med Byggnads ordförande Johan Lindholm. Han berättade varför förbundet lämnat Sund konkurrens:

– Det har blivit en form av whitewashing för att bygga image hos de företag som tjänar pengar på att anlita fuskande och kriminella företag som underentreprenörer. Byggföretagen lever inte som man lär.

Snickaren Stefan Slottensjö jobbar just nu på Skanskas bygge vid Bällstaviken i Bromma. Han är en av de fackligt aktiva byggnadsarbetare som engagerat sig i kampen mot kriminaliteten i branschen. När Byggnads lämnade över sina avtalskrav till Byggföretagen, arrangerade Slottensjö en demonstration utanför Näringslivets Hus på Östermalm i Stockholm.

Slottensjö konstaterade att Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd, tidigare riksdagsledamot för moderaterna, knappast har arbetarnas bästa för ögonen.

– Byggnadsmarknaden i Stockholm är hemsk, sade Stefan Slottensjö, ”Slottis” bland arbetskamraterna. Våra [Byggnads] ombudsmän jobbar i en jävla uppförsbacke; det är väldigt vanligt att Byggföretagen istället för att ta itu med problemen företräder de klienter som med berått mod utnyttjar fel och kryphål i bestämmelserna.

– För mig känns det som en enorm läpparnas bekännelse av Elmsäter-Svärd… det är ju förbannat svårt att förändra en bransch om den största aktören inte riktigt vill förändra den. Om byggföretagen ville sätta stopp för de kriminella företagen i branschen och menade allvar med det de säger, så skulle de se till att jobben görs av schyssta företag med egen personal. Det är ju deras egna medlemsföretag det handlar om som tar in underentreprenörer som fuskar eller är kriminella på ett eller annat sätt, sade Stefan Slottensjö.