Hoppa till huvudinnehåll

Chokladjätte dominerar svensk djursjukvård

Sedan tio år tillbaka har riskkapitalbolag tagit över stora delar av den svenska djursjukvården. Samtidigt har priserna rusat i höjden för djurägarna med allt mer avancerade och överflödiga behandlingar. Den amerikanska chokladjätten Mars äger idag stora delar av den svenska djursjukvården.

Mars, kända för sin choklad, dominerar såväl djursjukvården som marknaden för djurfoder.
Mars Petcare

”Det är ingen diskussion: husdjuren gör verkligen världen till en bättre plats. Det är därför vi har formulerat vår verksamhetsidé som A Better World For Pets™”.

Det skriver den multinationella amerikanska företagsjätten Mars på sin hemsida. De flesta förknippar nog Mars med choklad, men sedan 2018 äger de även stora delar av den svenska djursjukvården. Det familjeägda företaget är den tredje rikaste familjen i USA med ett värde på 94 miljarder kronor.

Runt 2011-2012 köptes 40 procent av djursjukvården i Sverige upp av riskkapitalbolag. Det handlade då om två koncerner, Evidensia och AniCura.

Anicura ägdes från början av Katarina Martinsons riskkapitalbolag Fidelio Capital. Katarina Martinson är dotter till den svenska finanskapitalisten Fredrik Lundberg, vd för investmentföretaget L E Lundbergföretagen.

Men 2014 sålde Katarina Martinson majoriteten av företaget till riskkapitalbolaget Nordic Capital. Som i sin tur bara fyra år senare sålde hela företaget till den amerikanska chokladjätten Mars för 15-20 miljarder kronor, enligt källor till Dagens Industri.

AniCura drivs fortfarande i lokal regi men med Mars Petcare som hundraprocentig ägare. Tillsammans med Evidensia äger de idag 60 procent av den svenska djurvården.

Den amerikanska chokladjätten har sedan tidigare även köpt upp stora delar av djursjukvården i Storbritannien och USA.

Evidensia ägs i sin tur av riskkapitalfonden Valedo Capital med bröderna Nils och Per Forsberg som två av flera ägare. Som med de flesta riskkapitalbolag är det svårt att helt klarlägga vilka de andra ägarna är. Men där finns ett flertal bolag i olika länder.

Den före detta statsministern Göran Persson (S), som idag bland annat är styrelseordförande för Swedbank och LKAB, var så sent som 2019 delägare och ordförande i ett av Valedos bolag, Cambio Healthcare System, som arbetar med journalsystem för sjukvården i Norden.

Anicura driver djursjukvård på 400 platser runt om i Europa. På hemsidan kan man läsa om hur det går till att bli uppköpt av AniCura. Djurklinikerna fortsätter att drivas i samma regi men ägarskapet går över till AniCura.

Från 2008 till 2018 fyrdubblades aktiebolagen inom djurbranschen. Verksamhetsområdet för Djurbranschens yrkesnämnd, som omfattar bland annat zoofackhandel, djursjukvård, läkemedelsindustri och försäkringsbolag, omsätter runt 20 miljarder kronor per år, skriver Svenska Dagbladet.

Djursjukvård har blivit en väldigt lönsam marknad för riskkapitalbolagen. En rapport från 2018 visar att från 2015 till 2018 gick priserna för djursjukvård upp med 38 procent, skriver Råd & Rön.

De flesta husdjur i Sverige är idag försäkrade, men det går fort att komma upp i maxtaket för vad försäkringarna betalar ut. Kritiker menar att det förekommer att djurkliniker utför fler tester och undersökningar än vad som behövs. Detta för att helt enkelt kunna ta betalt så mycket som möjligt.

Behandlingar har blivit betydligt mer avancerade, allt från magnetröntgen för en skadad tass till blodbanker och återupplivningsmöjligheter. Behöver din hund träffa en hundpsykolog? Ja, då behöver du inte oroa dig, även det finns idag.

– Det är inte dyrt, men man kan uppleva att det kostar mycket, säger Tove Särkinen, kommunikationsansvarig på Veterinärförbundet, till Råd&Rön.

Mars Petcare dominerar inte bara djursjukvården utan även marknaden för djurfoder. Chokladjätten har över 50 varumärken för djurmat, bland annat Royal Canin, Pedigree och Whiskas.

Som alltid med riskkapitalbolag är det bara vinsten som räknas. I ett avsnitt i boken De svenska riskkapitalisterna av Carolina Neurath och Jan Almgren beskriver de hur många ägare inte vågar lämna in sin husdjur, på grund av att klinikerna försöker tjäna pengar på att förlänga husdjurets liv med ett par månader med en dyr behandling.

Men läser man på den amerikanska företagsjättens hemsida handlar allt om ”djurens bästa”:

”Våra 85.000 medarbetare inom Mars Petcare tillbringar sina dagar (och ibland nätter!) med att tänka på de 400 miljoner husdjur som finns i världen och hur deras liv kan bli bättre”.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln förekom ett påstående utan tydliga källor. Meningen är nu justerad, och våra källor är förtydligade.