Hoppa till huvudinnehåll

CUF:s utspel om Britt-Marie och 8 andra gånger unghögern talat klarspråk

Centerpartiets ungdomsförbunds Réka Tolnai vill avskaffa Las och sparka ”Britt-Marie, 45” som ”bara fikar”. Det är inte första gången unghögern talar klarspråk.


I en video på Twitter raljerar Réka Tolnai, nyvald ordförande i Centerpartiets Ungdomsförbund, om Lagen om anställningsskydd, som hon menar ”skyddar Britt-Marie, 45, som suttit kvar i fikarummet i flera år, istället för hårt arbetande ungdomar”.

Centerpartiet / Reka Tolnai, CUF.

Las bör enligt Tolnai avskaffas helt eftersom ”inga onödiga sosselagar ska kunna stoppa dig”, säger hon i videon inspelad någonstans nära Stureplan i Stockholm får man anta.

Med utspelet slår Réka Tolnai inte bara rekord i misogynt arbetarförakt, där medelålders arbetarkvinnor pekas ut som lata och inkompetenta. Hon lyckas också visa sin egen inkompetens och okunnighet om arbetsmarknadslagar. I en intervju i TV4 får Tolnai frågan om vilka lagar som skyddar mot godtyckliga uppsägningar om inte Las skulle finnas.

– Ja, bland annat lagen om… ja… föräldraledighet. Det finns lagen om…. ja… det finns…. helt enkelt väldigt mycket olika sorters lagstiftning som jag helt ärligt inte har namnet på idag, svarar Réka Tolnai reportern.

Här är åtta andra gånger högerns ungdomsförbund har talat klarspråk om sitt förakt mot arbetare, välfärd, fackliga rättigheter och demokrati:

My Pohl, CUF, 2020: ”Låt välfärdsstaten falla”

My Pohl/Twitter / My Pohl, CUF.

Ännu ett exempel på en ung och bortskämd CUF-brud som hoppas på skjuts i karriären genom extremliberala utspel. ”I ett fritt samhälle kan var och en spara till sin egen välfärd”, skriver My Pohl i sin debattartikel i Expressen där hon hävdar att välfärden är ett ”pyramidspel” hon själv aldrig bett om att få vara med i, och som hon menar måste falla.

LUF, 2020: ”Avskaffa lagstadgad semester”

”Tänk va skönt att kunna vara ledig när DU vill”, står det på bilden som LUF förra året lade upp i sociala medier tillsammans med kravet på att avskaffa röda dagar och lagstadgad semester. Staten ska inte bestämma att du ska ha semester – det bör vara upp till ”arbetsmarknadens parter” och dig själv, menar LUF.

Japp. För så funkar det på arbetsmarknaden. Det var därför barnarbetarna i England före den första regleringen av arbetstiden 1833 arbetade 72 timmar i veckan. De ville helt enkelt inte vara lediga.

Joar Forsell, LUF, 2016: ”Krossa facket”

LUF / Joar Forsell, LUF.

Vill du bli förbundsordförande i ett borgerligt ungdomsförbund? Skriv en arbetarfientlig och verklighetsfrånvänd debattartikel om att ”krossa facket” och sänka lönerna. Det funkade för Joar Forsell, som också är riksdagsledamot för L.

I debattartikeln förklarar Forsell att höga löner hindrar ungdomar och utlandsfödda att få jobb, att facket är ”sammanslutningar av människor som redan har jobb och ofta beter sig som karteller” och att fackens möjlighet att strejka bör minska. Strax därefter valdes han till ordförande i Liberala Ungdomsförbundet.

KDU, 2007: A non facking generation

I mitten på 00-talet försökte sig Kristdemokratiska ungdomsförbundet på det omöjliga. Att göra det tufft och hippt att vara medlem i KDU.

”Vi tillhör en ny generation som tröttnat på förmynderi och ofrihet”, proklamerade KDU:s förbundsstyrelse när kampanjen med det förmodat självironiska namnet ”A Non Facking Generation” lanserades.

Kampanjen var ett svar på att facket krävt kollektivavtal på en salladsbar, en sminkbutik och ett hunddagis – tre arbetsplatser som fullkomligt utstrålar ”bra arbetsvillkor för ungdomar”.

CUF, 2010: Fuck facket 4-ever

CUF ville inte vara sämre än KDU och försökte tre år senare sig på en liknande kampanj med namnet ”Arbetsmarknaden är ett jävla skämt”, där en av parollerna var ”Fuck facket 4-ever”.

Kampanjen fick kritik i media för sitt språkbruk men CUF försvarade sig tappert med att inspirerats av vänsterns språkbruk och att de i valrörelsen 2006 minsann attackerades av ”kommunister” som skrek ”ge fan i Las era jävla as”.

Det hade gått att skratta åt eländet om det inte vore för att facket – genom IF Metall och Kommunal – är på god väg att genomföra några av unghögerns antifackliga krav.

Ulf Kristersson, MUF, 1990: ”Välfärd är förlegat”

Reddit / Eng ung Ulf Kristersson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson talar sig gärna varm om välfärd och den svenska modellen. Men så har det inte alltid låtit. Som 27-årig MUF-ordförande skrev han i en linjeartikel i Svensk Tidskrift att ”målet är att den kollektiva välfärdspolitiken i alla dess former och skepnader måste göra andra förlegade socialistiska system sällskap på historiens skräphög”.

Fredrik Reinfeldt, MUF, 1993: ”Välfärd skapar sovhjärnor”

Svenskarna är ”mentalt handikappade” och ”indoktrinerade till att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd”. Välfärd, sociala rättigheter och trygghet har skapat ”sovhjärnor” och en ”generation fuskare”. Det skrev tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt i sin bok ”Det sovande folket”, utgiven av Moderata ungdomsförbundet 1993.

Boken blev till teaterpjäs 2013 tack vare dramatikern och kommunisten Johanna Emanuelsson. Det är inte alla förunnat att få sina alster dramatiserade men Reinfeldt tycktes inte smickrad – han har valt att varken kommentera boken eller pjäsen.

Anders Borg, MUF, 1989: ”Vi behöver inte demokrati”

Om det inte är tillräckligt liberalt att attackera välfärden och facket får man rikta in sig på hela demokratin. Det var vad Reinfeldts finansminister Anders Borg, då ung och studentikos nyliberal, gjorde i tv-programmet Diskutabelt med Robert Aschberg som programledare 1989.

”För att skapa sitt eget liv behöver man ingen riksdag och demokrati”, säger Anders Borg som också tillägger att klasskampen är en myt och att välfärdsstaten redan fanns innan socialdemokraterna kom till makten.

”Skitsnack, utan dem hade inte du haft rösträtt, om du nu är gammal nog för att rösta”, svarar Robert Aschberg.