Hoppa till huvudinnehåll

Danska byggnadsarbetare: ”Strejken är principiell”

Strejken på Femern-förbindelsen började i tisdags då uppemot 500 utländska arbetare lade ner arbetet. De utländska kollegorna kräver samma lön som sina danska kollegor och det kan vi bara stödja, låter det från fackligt aktiva. De ser det som en principiell kamp och har börjat samla in pengar för att betala böter och uteblivna löner.

Några av de strejkande arbetarna utanför arbetsdomstolen.
Privat

Konflikten mellan byggnadsarbetare och huvudentreprenören på Femernbygget fortsätter. Arbetet har stått stilla sedan tisdagen, då 400-500 byggnadsarbetare, mestadels polska, bestämde sig för att sätta hårt mot hårt och kräva samma lön som sina danska kollegor.

Enligt 3F Lolland är medellönen i området 191,20 danska kronor, men ingångslönen för de utländska arbetarna i FLC-konsortiet är 165 kronor i timmen. Av det dras 25 kronor för kost och logi för att bo i den närliggande tunnelstaden FLC Village.

Strejken har uppmärksammats i Köpenhamn, där fackligt aktiva kommer att ställas inför arbetsdomstolen.

– Jag går till arbetsdomstolen i dag för att visa mitt stöd för de polska, rumänska och danska arbetarna som har slutat arbeta. Deras krav är rimliga, och de måste ha allt stöd som går att få, säger Jakob Mathiassen till Arbejderen.

Artur Szandrowski
Jakob Mathiassen på Proletärens bokmässa 2020.

Han är fackligt aktiv och hjälper till att mobilisera både moraliskt och ekonomiskt stöd till de strejkande.

– De kommer definitivt att få böter i arbetsdomstolen och ovanpå det utebliven lön, och då rinner det iväg. Det kommer att behövas mycket pengar, framhåller Jakob Mathiassen.

Christian Nielsen från murarfackklubben i Köpenhamn har också gett sig in i stödarbetet.

– Jag är väldigt mycket emot olika lönenivåer. Detta är en principfråga. Vi ska ha lika lön för lika arbete. Det får inte göras någon skillnad på varifrån folk kommer, säger Christian Nielsen till Arbejderen.

Han ingår i det tvärfackliga nätverket Arbetare i rörelse, som nu mobiliseras för att stödja Femern-arbetarna.

– Man strejkar inte utan anledning, och då backar vi upp dem. Nu hugger vi tag i alla vi känner och uppmanar till stöd, säger Köpenhamnsmuraren.

– Om strejken fortsätter kan det bli så att vi får ta en tur till Lolland och hjälpa till med blockaden av FLC:s byggarbetsplats vid hamnen.

De båda fackliga aktivisterna uttrycker stor respekt för att de utländska arbetarna strejkar.

– Det är en viktig kamp de tar. Stor respekt att de tar den och fortsätter, säger Christian Nielsen.

Sedan strejken startade på tisdagsmorgonen har betongarbetarna blockerat uppfarten till byggarbetsplatsen och effektivt stoppat införsel av material och tillträde för andra anställda på området.

Artikeln är översatt och först publicerad i Arbejderen, på arbejderen.dk.