Hoppa till huvudinnehåll

De portade Kommunisterna – nu JO-anmäls Borås Stad

Kommunistiska Partiet i Borås stoppades från att hyra lokal. "Ett odemokratiskt beslut", menar Sonja Persson från partiets Boråsavdelning som nu JO-anmäler kommunen.

Skulpturen Pinocchio i Borås. Montage av Proletären.
Foto: Emil Dahlqvist/Borås Stad

Borås Stad vill förbjuda Kommunistiska Partiet från att hyra lokaler av kommunen. I beslutet, och till media, hänvisar tjänstemännen i Fritids- och folkhälsoförvaltningen att partiets åsikter är ”våldsbejakande”, vilket Proletären skrev om förra veckan.

Nu har Kommunistiska Partiets avdelning i Borås JO-anmält Borås Stad. 

Facebook / Sonja Persson (K)

– Vi har anmält dem eftersom beslutet är odemokratiskt, säger Sonja Persson, i Kommunisternas avdelningsstyrelse i Borås till Proletären.

En kommun kan inte utestänga en organisation från att nyttja mötesfriheten på samma villkor som andra, enbart utifrån organisationens åsikter, menar Sonja Persson. Partiavdelningen kommer även överklaga beslutet till förvaltningsrätten, om Fritids- och folkhälsonämnden inte ändrar sig när frågan åter tas upp i februari.

Ordföranden i Fritids- och folkhälsonämnden, Ida Legnemark (V), har tidigare sagt till Borås Tidning att beslutet ”inte är politiskt”.