Hoppa till huvudinnehåll

De tvingas vänta i tre månader på Kommunals a-kassa

Många medlemmar i Kommunal tvingas vänta länge på besked om a-kassa. ”Ett systemfel som sänker den lilla människan i samhället”, säger undersköterskan Carina Kitti, som fått vänta i över tre månader på besked, till Proletären.

Viktor Jäderberg ansökte om ersättning från Kommunals a-kassa för 12 veckor sedan. I skrivandets stund har han ännu inte fått ett svar.
Erling Bronsberg

Samtidigt som arbetslösheten stiger har många a-kassor långa väntetider. Och LO-fackens a-kassor har längre väntetider än tjänstemannafackens. I vissa fall kan det skilja så mycket som två månader på besked om utbetalning.

Viktor Jäderberg är kommunalarbetare och har jobbat deltid under sommaren. Han sökte ersättning via Kommunals a-kassa redan i juni men har ännu inte fått besked när han pratar med Proletären.

– Jag är inne på min tolfte vecka nu och svaret jag får från Kommunals a-kassa är att ”det är klart när det är klart”, säger Viktor Jäderberg.

Han är inte ensam. I februari 2024 rapporterade Kommunalarbetaren om arbetare som fått vänta i tolv veckor på att få ett svar från Kommunals a-kassa.

En som fått vänta så länge är undersköterskan Carina Kitti. Hon sökte ersättning förra sommaren men på grund av väntetider och nedskärningar i servicen på Kommunals a-kassa så försvårades hennes ansökan.

Hon menar att problemen som a-kassorna har pekar på något större.

– Det här är ett systemfel som sänker den lilla människan i samhället. Ersättningen är inte ens tänkt att bära oss ekonomiskt. Du ska egentligen bara betala och sen hamna mellan stolar och belasta familjen. Oavsett vad som händer blir det problem och konflikter, säger Carina Kitti till Proletären.

Handläggningstiderna på Sveriges a-kassor verkar också vara klassrelaterade. Under 2023 hade a-kassan för Finans- och försäkringsbranschen, Säljarna, Ledarna samt Journalisterna kortast väntetid med 1-2 veckor. I andra änden fanns Kommunalarbetarna, GS, Handelsanställda, Livsmedelsanställda samt Unionen med en väntetid på 5-6 sex veckor.

Carina Kitti jobbade timmar och kritiserar det faktum att hennes privata arbetsgivare dröjde med att ge henne ett arbetsgivarintyg. Något som också bidrog till den långa väntetiden på ersättning. Arbetsgivaren hävdade att hennes intyg först kunde skickas ut när hennes lön var utbetald. Alltså två månader efter det att hon faktiskt jobbat.

– Det här är bara något som privata arbetsgivare hittat på. Samtidigt som vissa knappt har råd att värma upp sitt hus så kan vd:n för Vattenfall tjäna 1,8 miljoner i månaden. Hela systemet är ett hån mot den som lever ur hand i mun, säger Carina Kitti.

När Proletären söker Kommunals a-kassa för att fråga om de långa väntetiderna blir vi ombedda att vänta. Det kommer att ta en vecka innan vi får svar, får vi veta. När vi svarar att vi tolkar detta som ”inga kommentarer” får vi ett mejl dagen efter:

”Självklart vill vi att väntetiden ska vara så kort som möjligt och har gjort flera åtgärder för att korta ner den. Bland annat har vi anställt fler handläggare”, skriver Céline Johansson, kommunikatör på Kommunals a-kassor.

Hur ska människor som blir arbetslösa klara sig ekonomiskt under tiden som de väntar på besked?
”Vi har full förståelse för att det är väldigt tufft att behöva vänta på sin ersättning, men vi har inga konkreta ekonomiska råd att ge. Däremot tipsar vi på vår webbsida om vad man kan tänka på för att få sitt beslut så fort som möjligt.”

Samtidigt som arbetare tvingas vänta länge på besked från a-kassan förväntas de också vara ”flexibla” på en arbetsmarknad där lagen om anställningsskydd (las) urholkats rejält de senaste åren, påpekar Viktor Jäderberg.

– Om tanken är att vanligt folk ska kunna sägas upp utan större förvarning så måste ju a-kassan fungera! Men det omvända gäller också. Om du vantrivs på ett jobb så vågar du kanske inte ens säga upp dig.

– Som tur är har jag en sambo som kunde dra det tyngre lasset under sommaren, men tänkt då hur detta fungerar för ensamstående som blivit uppsagda, säger Viktor Jäderberg.

Carina Kitti hade ingen sambo som kunde stötta upp ekonomiskt utan tvingades istället att åka till Norge och jobba som undersköterska. Hon påpekar att ersättningen från a-kassan – som nu ligger på 80 procent av lönen, max 26.400 kronor – inte går att leva på om man har ett låglöneyrke.

– Jag hade gått i personlig konkurs om jag inte åkt till Norge.

I slutet av sommaren 2023 fick Kommunals a-kassa motta ett föreläggande från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring (IAF). Något som är väldigt ovanligt. Föreläggandet menade att Kommunal måste sänka sin genomsnittliga handläggningstid till fem veckor före sista oktober 2023. Annars riskerade a-kassan att nekas rätten till statsbidrag.

Kommunals a-kassa lyckades pressa tiderna genom att korta ned telefontiden för medlemmarna och flytta över all kontakt till en e-tjänst. Följden blev då att nästan all kontakt med a-kassan följdes av en upptagetton i telefonen, skriver Kommunalarbetaren.

I augusti 2024 var telefontiderna återigen uppe på nivåer som är över IAF:s riktlinjer. Under vecka 33 hade Kommunals a-kassa den näst längsta väntetiden med sju veckor och överträffades bara av Handels med åtta veckor. Lägst väntetid hade Säljarna med en vecka.