Hoppa till huvudinnehåll

Efter 77 dagar långa ockupationen – sydkoreanska arbetare får jobbet tillbaka

I maj 2009 ockuperade de sydkoreanska bilarbetarna sin fabrik och försvarade sig mot den brutala polisen med hemmagjorda katapulter. Nu – tio år senare – har de vunnit en delseger.

Bilarbetarna på Ssangyong Motors ockuperade fabriken i 77 dagar.

Nästan tio år efter den 77 dagar långa ockupationen på Ssangyong Motors fabrik i Pyeontak, Sydkorea, har arbetarna vunnit en viktig delseger. De sista 119 avskedade arbetarna har återanställts av företaget, efter att deras fackförbund KMWU kommit överens med företagsledningen.

Arbetarna på Ssangyong gick ut i strejk och beslutade sig för att ockupera fabriken i protest mot företagets planer på att avskeda 3000 anställda i maj 2009. Den heroiska ockupationen pågick i hela 77 dagar och slutade i nederlag först när specialstyrkor sattes in mot arbetarna, som försvarade sig med hemmagjorda katapulter, kanoner och eldkastare.

I en videodokumentär, gjord av järnvägsarbetare i Japan, ses arbetarna och deras anhöriga kämpa med livet som insats mot de brutala polisstyrkorna. Utanför fabriken hade dessutom tusentals aktivister, utrustade med bambustavar, slutit upp för att stödja fabriksockupanterna.

Efter ockupationen har arbetarna och deras familjer fortsatt kämpa mot företagets avskedanden och de rättsliga följderna för ockupanterna, varav flera dömdes till fängelse. Familjerna begär också ersättning för fysiskt lidande, då totalt 29 arbetare beräknas ha tagit livet av sig eller dött av sjukdomar som en följd av att de avskedats. Nu har alltså en delseger i kampen för återupprättelse vunnits.

Se The Guardians bildspel från ockupationen här.

Se del 1 av youtube-dokumentären om ockupationen här:

Del 2 av youtube-dokumentären: