Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Expropriera Akelius alla fastigheter

Fastighetsspekulanten Roger Akelius har gjort enorma profiter på bostadsbristen i Sverige. När han nu lämnar landet borde staten beslagta hans fastigheter.

Roger Akelius – en särskilt hänsynslös kapitalist.
Västkustinvesteraren

En av Sveriges värsta fastighetskapitalister, Roger Akelius, vill lämna Sverige och sälja bolagets 10.000 hyresrätter i Malmö och Stockholm. Orsaken är att han inte längre tycker det är tillräckligt lönsamt att äga hyresfastigheter här.

– Jag har ägt hyresfastigheter i Sverige under 27 år, och i EU sedan 2006. Nu investerar jag mest i England, Kanada och USA för att det är mer lönsamt, säger han i en intervju med Hem & Hyra.

Roger Akelius har tidigare gjort sig känd för att vara en ovanligt cynisk fastighetsspekulant. Han har kallat billiga bostäder ”ett dåligt pr-trick som myntats av vänstern”. Hans aggressiva renovräkningar, där han köper upp billiga hyresfastigheter, renoverar lägenheterna och höjer hyran, har rent av fått kritik av en FN-rapportör.

Tidigare i somras var Roger Akelius föremål för ett reportage i Dagens Nyheter, som bland annat granskat hans bostadsaffärer i Berlin, Tyskland, där han – konstigt nog – snabbt blivit en av de mer illa omtyckta hyresvärdarna. I vissa områden i staden har bolaget renoverat hyresrätter och pressat upp hyran med 136 procent.

I en tillhörande intervju med med DN påstår han att hans bolag, Akelius fastigheter, tjänat på hyresregleringen. Samtidigt är han en anhängare av marknadshyror.

Det kan tyckas motsägelsefullt, men anledningen till att han tjänat på regleringen är enkel. Akelius tillhör de fastighetsspekulanter som kunnat dra nytta av de alltmer uppluckrade hyresregleringarna i såväl Sverige som Tyskland. Genom att köpa in fastigheter med låga hyror, hitta sätt att tvinga upp hyrorna genom att till exempel ”höja standarden” (renovräkning) trots regleringen, och sedan sälja fastigheten med de nu höjda hyrorna har han kunnat håva in storvinster.

Dessutom är hyresfastigheter en bra affär så länge det råder bostadsbrist – med minimerat underhåll av fastigheterna är det enkelt att göra storvinster. Är någon hyresgäst missnöjd och flyttar, står nya desperata hyresgäster i kö.

Roger Akelius har dock inte varit ensam om denna affärsidé och efter att en rad giriga fastighetsspekulanter på liknande sätt kunnat köpa upp billiga hyresfastigheter och renovräka, börjar det bli svårare att hitta nya offer för denna strategi. Lägg därtill att affärsstrategin mött stora protester i Berlin, där hyresgäster nu också tvingat politiker att agera mot hyreshöjningarna.

Roger Akelius affärsmetod har varit att kringgå hyresregleringen och cyniskt profitera på människors desperata behov av bostäder. Pengarna flyttar han till skatteparadis för att slippa bidra till det gemensamma. Enligt ett avslöjande i Expressen förra året har Akelius runt 55 miljarder gömda i stiftelser i Bahamas.

Det går inte att se det på något annat sätt än att Akelius stulit pengarna från hyresgästerna och från staten. Innan Roger Akelius får en enkelbiljett ut ur landet i handen borde staten därför tvångsexpropriera hans hyresfastigheter utan ersättning. Ska vi säkra bra och billiga bostäder åt vanligt folk och slippa giriga fastighetsspekulanter måste vi kräva tillbaks kontrollen över våra bostäder.

5 bisarra citat av Roger Akelius

”Forskning visar att fullständig frihandel och fri rörlighet skulle öka hela världens BNP med fyra procentenheter.”
Roger Akelius har lösningen på hur världens 1,6 miljarder bostadslösa ska få tak över huvudet – mer nyliberalism. Omvärlden, 20 januari 2020.

 

”Fackföreningarna inbillar och skrämmer sina medlemmar med att flyktingar tar medlemmarnas arbeten.”
Roger Akelius skyller den invandringskritiska opinionen på… fackföreningarna! Omvärlden, 20 januari 2020.

 

”När kommunisten Olof Palme härjade som värst på 1980-talet med sina konfiskerande löntagarfonder, flyttade jag till Cypern och startade två bolag med vardera trettio anställda. Sverige har en omöjlig jurisdiktion för stiftelser. På Bahamas är det mycket bättre.”
Roger Akelius om varför han flyttat till Cypern respektive Bahamas, som båda räknas som skatteparadis. Omvärlden, 20 januari 2020

 

”Jag är alltså en superkapitalist. Ju mer marknaden bestämmer desto bättre blir det.”
Roger Akelius är åtminstone ärlig med sina extrema åsikter. SVT-dokumentären ”En vanlig miljardär” (2018).

 

”Låt flyktingar och andra arbetslösa arbeta med betydligt lägre skatt och löner. Då kan man bygga en mängd hyreshus på ett billigare sätt.”
Roger Akelius förslag på hur vi ska bygga billiga bostäder – dumpa byggnadsarbetarnas löner… (Dagens Nyheter, 23 juni 2021)