Hoppa till huvudinnehåll

Fängelse för pensionsskurkarna i Allra

Hovrätten dömer de fyra åtalade i Allra-härvan till fängelse i mellan fyra och sex år. Men en tidigare dom i tingsrätten gör att de lurade pensionsspararna troligtvis aldrig kommer att få tillbaka sina pengar.

Alexander Ernstberger, David Rothman, Olle Marcusson och Johan Bergsgårg döms alla till fängelse samt näringsförbud.
Allra

Pensionsbolaget Allra lurade pensionssparare på närmare 200 miljoner kronor, pengar som gick till bolagstopparnas lyxliv. Nu har hovrätten dömt Allras vd Alexander Ernstberger, 35, till sex års fängelse för mutbrott och trolöshet mot huvudman.

Också de övriga åtalade i Allra-toppen döms för bokföringsbrott, mutbrott och grovt häleri: Olle Markusson, 45, och David Rothman, 41, till fem års fängelse medan Johan Bergsgård, 51, får fyra års fängelse. Samtliga får också tio års näringsförbud.

– Brotten har varit grova och rört betydande belopp. De har medfört ekonomisk skada för pensionsfonderna och inneburit missbruk av det särskilda förtroende som det innebär att förvalta pensionsmedel, säger hovrättsrådet Christer Lundh i en kommentar till domen.

Dessutom ska de dömda betala skadestånd till de pensionssparare som lurats på sina pengar: 170 miljoner kronor plus nio års ränta, totalt 314 miljoner.

Men de pengarna kan vara svåra att få tillbaka. När Allra-kvartetten 2020 friades i tingsrätten, av nämndemän som hade svårt att förstå ett av de mest komplicerade ekonomiska brotten i svensk historia, hävdes också åklagarens beslag av Allra-männens tillgångar, runt 200 miljoner kronor.

Ingen utom de dömda vet var de pengarna finns nu.

– I och med att samtliga friades i tingsrätten fick männen tillbaka pengarna. Jag skulle bedöma möjligheterna att kräva in dem som mycket små, säger åklagaren Thomas Hertz till SVT. De pengarna tror jag inte att svenska pensionsspararna kommer att få tillbaka, och det är en direkt följd av tingsrättens dom. Hade jag varit pensionssparare, så hade jag varit besviken. Jag hade känt mig lurad av svenska staten.

Fram till förra helgen hade kronofogdemyndigheten hittat tillgångar för 45 miljoner kronor, därav 35 hos Alexander Ernstberger.

Rättsliga experter och bedömare varnade redan tidigt i processen för att målets komplexitet skulle vara för svårt för nämndemän utan expertkunskap att ta in. Efter den friande domen i tingsrätten kritiserade sparekonomen Claes Hemberg domen på sin blogg.

”Varningarna för Allra har osat länge. Det är som att domstolarna har svårt att granska, förstå och tolka fakta kring ekonomiska brott. Vi har sett det genom åren i insiderfall, bedrägerier och rena stölder. När det gäller manschettbrott, tycks domstolarna sakna skärpan /…/ Svenskarnas PPM-fonder som var tänkt att ge frihet till svenska sparare, blev tyvärr ett råtthål för skumraska figurer, bondfångare och rena brottslingar.”