Hoppa till huvudinnehåll

Arbetarna lurades av företaget: "Flytten var planerad redan från början"

Ett halvår efter att Esab tagit över Sandviks tillverkning av svetstråd i Sandviken kom det chockartade beskedet om att fabriken ska flyttas till Tjeckien. Ett fyrtiotalet arbetare är snart utan anställning. – Vi kände oss grundlurade, verkligen bedragna, säger lokala klubbordförande Hanna Lindberg.

Klubbordförande Hanna Lindberg tillsammans med vice ordförande Thomas Jönsson.
Privat

Den 1 februari i år tog industriföretaget Esab över Sandviks tillverkning av svetstråd i Sandviken. De fyrtiotalet arbetande fick då välja om de ville vara kvar i Sandvik Material Technology eller stanna kvar i tråddrageriet men arbeta under den nya arbetsgivaren Esab.

– Alla anställda valde att gå över till Esab, säger Hanna Lindberg, ordförande för den lokala IF Metallklubben.

På informationsmötet om övertagandet deltog Hanna Lindberg tillsammans med vice klubbsordförande Thomas Jönsson. De ifrågasatte Esabs syfte med köpet. Var man endast var ute efter Sandviks produktportfölj? Kunde
man vara säkra på att produktionen skulle fortsätta? 

 – Esab sa tydligt nej till att man bara skulle vara ute efter produktportföljen. De menade på att den nischprodukt vi tillverkar inte skulle fungera att köra på en större fabrik. De sa i princip att en flytt inte fanns på världskartan. 

Arbetet under Esab kom igång. Den 19 maj, hundra dagar efter övertagandet firade Esabs ledning med att anordna en fest för arbetarna.

– Under festen berättade de att arbetet gick bra. Jämfört med tidigare år så var vinsten högre vid denna tidpunkt. Utgifterna var även mindre nu än när vi tillhörde Sandvik. Det lät väldigt positivt. 

Ytterligare ett par arbetsveckor flöt på. Strax innan midsommar kom det chockartade beskedet om att fabriken skulle flyttas till Tjeckien.

– Vi arbetare blev ju grymt besvikna och upprörda. Det kändes mycket märkligt gentemot det budskap vi tidigare fått av både Esab och Sandvik. Så framkom det att företaget gjort anmälan om varsel till arbetsförmedlingen redan den femte april. Då förstod man att flytten varit planerad från början. Vi kände oss grundlurade, verkligen bedragna. 

Ännu har inget datum för när flytten förväntas äga rum getts. Hanna Lindberg berättar att Esab dock hoppas på att genomföra den vid årsskiftet. 

– Vi har pressat dem för att få svar, men ännu vet vi ingenting om planen för flytten. Anledningen till att den måste ske säger Esab är för att vi gått med för liten vinst. Vilket går emot det beskedet vi fick under hundradagarsfesten. Vi anser inte att de gett oss en chans från början.

Den 15 augusti förväntas förhandlingarna mellan de fackliga representanterna och Esabs ledning påbörjas.  

– Det känns hopplöst. Flytten kommer inte att kunna avstyras. Vi kommer heller inte kunna återgå till att vara en del av Sandvik. Det enda vi kunnat göra just nu är att vi tagit in en löntagarkonsult för som granskar hur den här processen egentligen gått till. Vi vet ju att det är något som inte stämmer, säger Hanna Lindberg.