Hoppa till huvudinnehåll

Utställning: Fridas foton

Frida Kahlo har varit död i snart 70 år, men tycks ändå ständigt vara lika aktuell. Kulturhuset i Stockholm ställer just nu ut Frida Kahlos fotosamling: hennes liv, hennes kärlekar, hennes politik.

Frida Kahlo fortsätter att fascinera. Nu gästar hennes privata foton Kulturhuset i Stockholm.
Janne Bengtsson

Frida Kahlos liv och historia är oupplösligt förenad med den mexikanske konstnären och revolutionären Diego Riveras liv. De båda hade en över 20 år lång och stormig relation och både gifte sig, skiljde sig och gifte sig igen.

Många av de foton som nu visas på Kulturhuset i Stockholm är tagna av Diego Rivera som inte bara var Frida Kahlos livs kärlek, utan också mannen som mer än andra uppmuntrade och manade henne att måla och skapa trots det livslånga handikapp och de svåra smärtor hon hade efter en olycka i tonåren.

– Jag är inte sjuk. Jag är bara trasig – men jag lever lycklig så länge jag får måla.

Ett uppmärksammat foto föreställer Diego Rivera med pensel i handen - och med ett avtryck av Frida Kahlos röda läppar.

– Jag har varit med om två olyckor i mitt liv, en av dem när jag blev överkörd av en spårvagn. Den andra olyckan är Diego, sade Frida Kahlo en gång.

Bilderna kommer från Blå huset (Casa Azul), för 80 år sedan paret Kahlo och Riveras bostad i Mexico City, och idag det lokala Frida Kahlo-muséet. Bilderna hittades när arkivet i Blå huset öppnades 2003 och har sedan dess visats i 20 länder.

Utställningen på Kulturhuset visas till den 1 oktober. Den omfattar bilder ur sex olika teman: Ursprunget, Det Blå huset, Politiken, Revolutionerna och Diego, Den trasiga kroppen, Kärlekarna och Fotografin.

Det är en fascinerande bildsamling, privata foton på familjemedlemmar, på Frida som liten, som tonåring och som vuxen, bilder som visar henne i sjuksängen. Det är bilder som skildrar den mexikanska kulturen och den mexikanska revolutionen med Pancho Villa och Emiliano Zapata. Diego Riveras bilder från en resa i Sovjetunionen i slutet av 1920-talet. Den politiska verklighet paret Kahlo och Rivera levde i: de var båda medlemmar i det mexikanska kommunistpartiet och när partiet splittrades tog Frida Kahlo och Diego Rivera till en början parti för den trotskistiska delen. Frida Kahlo inledde till och med en kort kärleksaffär med den landsförvisade ryske kontrarevolutionären som fått en fristad i Mexico City och som ett tag bodde i Casa Azul.

Edward B Silberstein
Frida Kahlo (1907-1954). Fotot taget cirka 1940.

När Trotskij 1940 mördades av den mexikanske revolutionären Ramon Mercader, greps Frida Kahlo – enligt den mexikanska polisen var hennes nära band till Trotskij misstänkta.

Det var alla de livets erfarenheter som inspirerade Frida Kahlos konst, liksom Diego Riveras som citeras i utställningen:

– Jag rekommenderar henne till er, inte som hennes man utan som en entusiastisk beundrare av hennes arbete, både vasst och mjukt, hårt som stål men ändå finlemmat och vackert som en fjärilsvinge, inbjudande som ett vackert leende, och samtidigt lika grundläggande och grymt som livets bitterhet.

Frida Kahlo föddes den 6 juli 1907 i stadsdelen Coyoacán i Mexico City och avled på ett sjukhus i samma stad den 13 juli 1954. Hennes sista politiska handling var deltagandet i en demonstration mot USA:s intervention i Guatemala som med början den 18 juni 1954 störtade den arbetarstödde och folkvalde presidenten Jacobo Arbenz. Denne hade dragit igång ett omfattande program för att bland annat nationalisera USA-ägda bolag. CIA ingrep och installerade högermannen Castillo Armas på presidentposten. Två veckor efter att Arbenz tvingats lämna över makten, avled Frida Kahlo.

Med sitt sista konstverk vittnade Frida Kahlo om sin politiska inställning vid sin död: det hette Självporträtt med Stalin.