Hoppa till huvudinnehåll

Friskola begärde hjälp av kommunen – ägarna tog ut miljoner i vinst

Skolpengen från Sundsvalls kommun skulle gå till skolbarnens utbildning på friskolan Skvadern. Men istället gick den rakt ner i skolägarnas fickor. Totalt 31,5 miljoner kronor.

Rektor Trevor Fischer satte in 2,8 miljoner av skolpengen på sitt eget bankkonto.
Skvaderns gymnasieskola

Det är på friskolan Skvadern i Sundsvall, med 570 elever och en skolpenginkomst på 60 miljoner kronor, som skandalen nu rullas upp. Den vinst som skolan gjort, och som enligt ledningen ska satsas på eleverna och undervisningen, har i själva verket gått rakt ner i ägarnas fickor.

2023 uppgav friskolans ledning att ekonomin var pressad och begärde hjälp från Sundsvalls kommun. Men för läsåret 2021-22 hade fem medlemmar i skolans ledning delat på 13.967.000 kronor. Rektorn Trevor Fisher och övriga i bolagsstyrelsen fick 2,8 miljoner in på sina privata bankkonton, bokfört som ”återbetalning till aktieägare”.

Totalt under sex år har skolledningen delat på 31,5 miljoner kronor, enligt Bolagsverkets siffror, avslöjade i Sundsvalls Tidning. Läsåret 2019-20 delade ledningen på 6.840.000 kronor och förra läsåret på 1.500.000 kronor.

Styrelsen har, uppger rektorn Trevor Fisher, inte brutit mot några regler; det är styrelsens mandat att själv besluta vad eventuella överskott ska användas till. En tidigare policy om att överskott skulle återinvesteras i skolverksamheten är inte tvingande, enligt Fisher.

Skvaderns styrelseordförande Jan Nordin säger att det var skolans revisorer som ordnade upplägget där styrelsen tog hand om överskottet utan att det skulle märkas.

– Vi har varit stolta över att vi inte tar ut vinst, vilket vi normalt inte gör, och då fick vi rådet av våra revisorer att göra så här som vi har gjort. Ska vi ta ut pengarna utan att det sticker i ögonen så kunde vi göra så här, säger Nordin.

Det är på grund av den märkliga regel som säger att fristående skolor, hur bra deras ekonomi än är, har rätt till motsvarande ersättning som de kommunala skolorna får när de går back, som friskolan Skvaderns ledning kunnat stoppa på sig miljonerna. För 2024 ger den ”likvärdighetsprincipen” friskolorna i Sundsvall ett tillskott på 23 miljoner kronor.