Hoppa till huvudinnehåll

Fuskande välfärdskapitalist gripen – försökte lämna landet

Skatteverket kräver vårdföretagaren Ibrahim Kadra som startade skandalbolaget Humana på 104 miljoner kronor. Förra veckan greps Kadra innan han hann lämna landet.

Ibrahim Kadra, 47, blev stenrik på svensk välfärd genom att driva assistansbolag. Han är nu häktad och på sannolika skäl misstänkt för grovt skattebrott.
Montage: Proletären

Förra veckan greps välfärdsmiljonären Ibrahim Kadra för grovt skattebrott.

Det var Ibrahim Kadra som startade vårdbolaget Humana. Bolaget har blivit uppmärksammat på senare tid för den tragiska händelsen där den femårige autistiske pojken John Walter rymde från bolagets HVB-hem Platea i Hagfors. John Walter hittades senare drunknad.

De två vårdare på HVB-hemmet i Hagfors som dömdes som vållande till annans död, har överklagat domen. De, och en stor opinion av före detta anställda plus de fackliga organisationerna, anser att ansvaret för John Walters död inte ska läggas på personalen, utan på bolaget som konsekvent sparat in på personal och resurser för att maximera vinsten.

Medan en underbemannad personal gått på knäna och intagna på bolagets boenden farit illa, har Ibrahim Kadra skurit guld med täljkniv.

Skattemyndigheten har upptaxerat Ibrahim Kadra med 340 miljoner kronor. Kadra har mantalsskrivit sig i Libanon, men enligt skatteverkets utredning har han fortsatt att bo och verka i Sverige.

Kadra greps i sin bostad i Örebro den 5 januari, då utredarna misstänkte att han var på väg att lämna landet. 

2001 startade Ibrahim Kadra tillsammans med Mikael Fahlander bolaget Assistansia AB, som 2006 såldes till vårdkoncernen Humana. I affären fick Kadra 190 miljoner kronor och 35 procent av aktierna i Humana.

Humana har skakats av flera skandaler. Personal vid bolagets boenden har pekat på grov underbemanning och usla förhållanden för både anställda och intagna.

Bolaget har anklagats för att ta överpriser för vårdplatser – på HVB-hemmet Platea i Hagfors där John Walter bodde kostade en vårdplats uppemot 22.000 kronor per dygn. Pengar som de vårdbehövandes kommuner betalade. 

Medan kritiken mot Humana har växt, har pengarna fortsatt att flyta in på Ibrahim Kadras konton. De 190 miljoner kronor han fick för försäljningen av Assistansia till Humana ökades på när riskkapitalbolaget Argan Capital, med säte i Storbritannien, betalade 425 miljoner kronor för en andel i Humana där Kadra ägde 35 procent.

Vinsterna i verksamheten, cirka en miljard kronor, flyttades direkt över till konton i Luxemburg, där Kadra och hans kompanjon kontrollerar tre bolag, Nordic Light Sarl, Health Care Invest SA och Care Invest SA.

Samtidigt meddelade Kadra att han skrivit sig i Libanon. En flytt som skatteverkets utredare inte köper. De har kommit fram till att Ibrahim Kadra har fortsatt att bo och verka i Sverige och att han därmed ska betala skatt här. Därför har Kadra upptaxerats med 340 miljoner kronor med ett nettokrav på 104 miljoner i undanhållna skatter.

Ibrahim Kadra är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt skattebrott.