Hoppa till huvudinnehåll

Göteborg skakat av polismord

– Man hör ofta från myndigheter, politiker och polis att det är lugnt i området, att det blir ”bättre” och helt plötsligt känner man att ja, det kanske har gått ett steg framåt. Men så pang, händer något som gör att det går tio steg tillbaka, säger Biskopsgårdsprofilen Hector Valeria, apropå polismordet som skakade Göteborg.

Bildtext: Polismordet skakade staden. Många göteborgare har visat sitt stöd till den mördade polismannens kollegor och efterlevande. 
Filip Astvald

Under onsdagskvällen förra veckan sköts en 33-årig polis ihjäl i Göteborgsförorten Biskopsgården. Det var första gången på 14 år som en svensk polis mördats i tjänsten.

En 17-åring sitter nu häktad misstänkt för mordet. Han misstänks även för mordförsök på tre andra personer i samband med händelsen – alla unga män som tillhör gängmiljön i området.

Polismannen stod och pratade med de unga männen ögonblicken innan skjutningen. En av utredningens huvudteorier är därför att polismannen inte var det primära målet, utan kan ha kommit i vägen för skotten.  

17-åringen är känd för polisen sedan tidigare. För ett drygt år sedan dömdes han till ett års sluten ungdomsvård för mordförsök efter att ha huggit en man med en kökskniv på en spårvagn mitt på blanka dagen.

Han dömdes även för försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel och olaga hot. Det sistnämnda efter att ha hotat en annan elev på sin skola med kniv.

I domen framgår att hans mamma redan innan knivdådet på spårvagnen hade larmat både skola, socialtjänst och polis. Hon var orolig över att han hamnat i dåligt sällskap och helt och hållet slutat lyssna på henne och vädjade därför till myndigheterna om att omhänderta honom.

Detta var den andra dödsskjutningen i Göteborg på en månad. Söndagen den 30 maj sköts en flerbarnsfar i 45-årsåldern ihjäl på torget i Hjällbo. Hittills i år har 20 personer dödats och 39 skadats i någon av de 140 skjutningar som ägt rum i landet.

I många andra länder i Europa har det dödliga våldet, både generellt och med skjutvapen, minskat under den senaste tjugoårsperioden. I Sverige har det däremot ökat.

Enligt Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) ligger Sverige nu på tredje plats av 22 europeiska länder vad gäller dödsskjutningar per capita. Endast Italien och Kroatien har fler. Detta från att ha legat näst längst ner på listan i början av 2000-talet (endast Norge och Österrike hade då färre dödsskjutningar).

Proletären
Sverige haft över fyrtio dödsskjutningar varje år de senaste fem åren. För tio år sedan, 2011, hade vi 17. 

 

”Pang, så händer något som gör att vi går tio steg tillbaka”

Hector Valeria är något av en Biskopsgårdsprofil. Han har varit aktiv i området i över tjugo års tid. Både som anställd på skolan och som fotbollstränare för Solväders FC. Han känner därför många av ungdomarna som hamnat i gängmiljön.

– Det börjar ofta väldigt tidigt. Och alla vet att det kommer sluta illa på något vänster om det inte sker något utöver det vanliga. Skolan vet det, socialmyndigheterna vet det och polisen vet det. Ändå fattas alltid fel, eller otillräckliga, beslut. De sätter inte in några åtgärder, säger Hector Valeria till Proletären.

Under onsdagsnatten började telefonen att ringa hos Hector Valeria. Bekanta berättade att en polis skjutits i området. Tanken slog honom att gärningsmannen mycket väl kunde vara någon ungdom han kände.

– Man utgår från det, säger han bekymrat. 

Klubbens relation till polisen är god och Hector Valeria berättar att han alltid blir glad när de kommer och hälsar på när de tränar.

– Det är så det ska vara. De ska inte vara i området för att vakta oss, de ska va en del av det som händer. Det gäller myndigheterna och politikerna också.

– Förresten så skäms man nästan över politikerna. De är väldigt främmande för människorna i området. Det blir problematiskt när man inte vet vilka det är som fattar besluten.

Privat
Hector Valeria

Biskopsgården är ett av Göteborgs ”särskilt utsatta områden”. Det är också ett av dem som haft mest problem med gängkriminalitet. Området har skakats av flera skjutningar och mord de senaste åren.

– Man hör ofta från myndigheter, politiker och polis att det är lugnt i området, att det blir ”bättre” och helt plötsligt känner man att ja, det kanske har gått ett steg framåt. Men så pang, händer något som gör att det går tio steg tillbaka.

Otillräckliga resurser i skolorna, föreningsdöden, brist på framtidstro – det är några av orsakerna till att att ungdomar söker sig till gängen, menar Hector Valeria. Han pekar också på de utmaningar som samhället ställts inför till följd av den stora invandringen. I Göteborg är det till redan överbefolkade och förslummade områden som Biskopsgården som alla nyanlända ”slussats” till.

– Problemet är att vi tagit emot alldeles för mycket människor fastän vi inte har kapacitet vad gäller bostäder och skola. Vi kan inte tillgodose alla människors behov.

– Här i Biskopsgården har vi trängt in människor i för små lägenheter och vi har en skola som inte kan leverera det andra skolor i staden kan leverera. Samhället var helt enkelt inte anpassat för den här inströmningen av människor.

Fakta Västra Biskopsgården:

  • 76,7 procent av invånarna är utrikes födda eller har utländsk bakgrund. Snittet i Göteborg är 37,5 procent. Det vanligaste födelselandet är Somalia.
  • 2020 var arbetslösheten 15,8 procent. Nästan dubbelt så hög som snittet i Göteborg – 8,3 procent. 
  • 13,1 procent av invånarna bor i hushåll om fem eller fler personer. Snittet i Göteborg är 6 procent. Inga flerbostadshus har färdigställts i området de senaste fem åren.

Källa: Göteborgsbladet 2021