Hoppa till huvudinnehåll

FN-veteranen sågar svensk försvarspolitik: ”Halar ÖB flaggan när Sverige går med i Nato?”

Bosnienveteranen Gustav Fröding blev utslängd från veterandagen i somras när han kom med ett märke mot Nato på sin militärjacka. Medan Natovurmarna samlas i Sälen får Proletären en pratstund med den omvände militären.

Gustav Fröding har bytt uppfattning om Nato sedan han tjänstgjorde i Bosnien på 1990-talet.
U.S. Army Europe Images/Privat

När politiker och journalister frotterar sig med Försvarsmaktens representanter på Folk och försvars rikskonferens är de allra flesta av de närvarande överens om världsbilden. Sverige måste enligt de församlade i Sälen möta ett ”aggressivt” Ryssland med upprustning och ännu närmare Natosamarbete.

En som inte alls ställer upp på hotbilden som målas upp är veteranen Gustav Fröding. Han tjänstgjorde i Bosnien under både FN- och Natoflagg på 1990-talet, men är idag motståndare till Nato och Försvarsmaktens del i Sveriges närmande till krigsalliansen.

– Propagandan har blivit rent löjlig, man målar upp bilder av omvärlden som inte stämmer. Folk tror på riktigt att Ryssland skulle kunna anfalla Sverige. Det finns ingen verklighet i det men folk har fått en sån bild förmedlad till sig.

Det är självklart att det finns starka krafter bakom bilden av Ryssland som ett hot, säger Gustav Fröding.

– De som är påverkade av propagandan skakar av sig och säger att sådär är det inte. Men det räcker med att titta på vilka budgetar som NSA och andra propagandamyndigheter har. Att säga att de inte skulle hålla på med åsiktspåverkan är löjligt, det finns ju budgeterat gigantiska belopp för just det ändamålet. 

Det är inte konstigt att den ihärdiga mediebilden får fäste hos människor, menar Gustav Fröding. Samtidigt fascineras han av hur propagandabilden kan överleva även när lögnerna avslöjats. 

– Det känns som dolda kameran ibland. Hur långt kan man driva saker innan folk ser att det inte stämmer? Som Irakkriget. Man invaderar och förstör ett helt land för att man säger att det finns massförstörelsevapen, och så fanns det inga. Och det händer liksom inget. Man slår ihjäl flera hundratusen människor och folk lyfter inte ens på ögonbrynen.

Gustav Fröding säger att han inte vill låta som någon som tror att han förstår mer än andra, men han önskar att fler var kritiska och funderade över hur saker och ting hänger ihop.

– Folk har så svårt att se orsaker till saker. I Frankrike är folk ute och protesterar för att de inte kan leva på sin lön, men på Mynttorget i Stockholm ställer sig ett gäng högerextremister i gula västar och gapar om att vi ska skicka hem alla invandrare. Varför ställer de inga krav på att man ska avsluta krigen därnere? De säger att flyktingar ska hjälpas på plats och att vi har inte råd att ta hit dem. Men varför säger ingen något om att stoppa krigen?

Gustav Fröding menar att det är samma typ av bakvänd syn på orsak och verkan som ligger bakom den svenska försvarspolitiken.

– Vi har importerat ett marknadsliberalt system från USA som har lett till att vi i princip inte har råd att ha en försvarsmakt. Då blir lösningen på det att lämna över den militära kontrollen till Nato. Det är samma sak som att stå och gnälla över flyktingar utan att förstå att vi är med och bombar sönder länderna de kommer ifrån.

Gustav Fröding är övertygad om att Försvarsmakten är helt med på noterna vad gäller Sveriges närmande till Nato.

– Det råder inget tvivel om att Försvarsmakten idag verkar för en anslutning till Nato. Det finns ingen folklig majoritet för det, men Försvarsmakten har fullständigt glidit iväg från folket och är pro-Nato idag.

Det förtroende som funnits mellan Försvarsmakten och civilsamhället håller på att försvinna, säger Gustav Fröding och tar som exempel när han besökte flygdagen i Uppsala i somras. 

– När man ska gå in där och titta står folk med skyddsvaktsarmbindlar och skarpladdade vapen och föser ner människor till en gräsplätt. De har stora kameror och man tänker att de ska väl filma flygplanen, men nittio procent av tiden är de där kamerorna riktade mot publiken. Förut var det inte så. På åttiotalet när det var flyguppvisningar öppnade de upp flottiljerna och man kunde gå in på regementena.

Försvarsmakten har blivit paranoid, menar Gustav Fröding och berättar att han åkte för att titta på det nya regementet som byggs på Gotland. 

– Kör du in på avtagsvägen mot regementet möts du av en spegelvägg och en högtalare och en röst som frågar vad du gör där. Och vakten sköts inte ens av militären utan av Securitas och andra bolag. Man isolerar sig från samhället och ser spioner överallt.

Trots sin kritik mot Försvarsmaktens utveckling har Gustav Fröding varit aktiv i hemvärnet fram till förra året.

– Men jag kunde till slut inte motivera mig att vara kvar. Jag delade inte längre Försvarsmaktens värderingar.

Paranoian han talar om har han också själv fått känna på.

– Det gick rykten. Personen som var kvartermästare i mitt hemvärnskompani sa rakt ut till mig att han hade trott att jag var betald av Ryssland.

Gustav Fröding blev utkastad ur veterandagsmarschen i somras, dit han kom med en fredsflagga och ett märke med texten ”Fuck Nato” på ryggen. Han säger att det är tydligt att han som kritisk veteran inte är välkommen med sina synpunkter.

– Försvarsmakten har problem med rekryteringen. Det är därför de hittar på sådana saker som veterandagen, det är en del av rekryteringsprocessen att glorifiera krigsinsatser och framställa militärer som hjältar.

Gustav Fröding menar att Förvarsmakten är alldeles för aktiv i närmandet till Nato för att kunna gömma sig bakom att man bara utför uppgifter som politikerna beslutar om. 

– Det finns ingen majoritet för Natoanslutning men Försvarsmakten vill att vi ska gå med i Nato, säger Gustav Fröding och påminner om talesättet om örlogsflaggan på Kastellet i Stockholm.

– Det sägs att den dagen flaggan inte vajar över Kastellet är Sverige inte längre fritt. Då undrar jag bara vem som ska hala flaggan när vi går med i Nato. Ska överbefälhavaren ta sin cykel från Lidingövägen och själv åka ner, eller ska han ta hjälp av försvarsministern så kan de stå där tillsammans och hala den?