Hamnarbetarförbundet röstar om blockad av israeliskt krigsmateriel
– Det blir vårt sätt att försöka försvara folkrätten och de mänskliga rättigheterna, säger Hamnarbetarförbundets ordförande Martin Berg till Proletären.
Under Hamnarbetarförbundets kongress i Göteborg förra veckan lade förbundsstyrelsen fram ett förslag om att utlysa en medlemsomröstning om huruvida förbundet ska införa en blockad av krigsmaterial till och från Israel som passerar genom svenska hamnar. Det blev en tydlig majoritet för förslaget och förbundets 15 avdelningar ska nu hålla slutna omröstningar i frågan.
Resultatet sammanställs den 19 december, och blir det ett ja kommer förbundsstyrelsen att utlysa en blockad.
– Det höjdes många röster om det här ute i avdelningarna, runt kaffebord och framför tv-soffor. Det är många krigs- och folkrättsbrott som sker runt om i världen, men när det kommer till antalet civila dödsoffer, och framför allt barn, har detta stuckit ut. Det är hiskeliga mängder. Och det är därför förbundsstyrelsen lade ut förslaget, berättar Martin Berg, ordförande i Hamnarbetarförbundet, för Proletären.
– Det blir vårt sätt att försöka försvara folkrätten och de mänskliga rättigheterna.
Med anledning av den eskalerande humanitära katastrofen i Gaza lämnade förbundsstyrelsen i våras över ett öppet brev till Sveriges regering. De uttryckte sig försiktigt och fördömde både Hamas och Israels agerande mot civilbefolkningen i Israel och Palestina, men ifrågasatte samtidigt att Sverige fortsätter sitt militära handelsutbyte Israel.
Som Proletären tidigare berättat säljer svenska företag bland annat vapensikten och annan militärteknik till den israeliska krigsmakten IDF. Försvarets materielverk (FMV) har också slutit ett mångårigt miljardavtal med det israeliska vapenföretaget Elbit, en av den israeliska krigsindustrins största aktörer, som levererat stora mängder vapen och annan militärteknik till IDF under kriget.
Mitt under pågående krig har Sverige också gjort nya beställningar omfattande hundratals miljoner kronor från det statsägda israeliska vapenföretaget Rafael.
Regeringen svarade Hamnarbetarförbundet att Sveriges hållning är att Israel förvisso behövde göra mer för att skydda civilbefolkningen i Gaza och se till att mat och förnödenheter når fram till nödlidande, men de aviserade ingen avsikt att se över det militära handelsutbytet med Israel.
Det finns idag heller inget regelverk som reglerar militär import från krigförande länder till Sverige.
– Vi vet att det exporteras och importeras, men har ingen örnkoll på var och när. Det är rimligtvis ganska hemliga och välskräddade saker. Nästa fråga blir exakt hur blockaden ska gå till, säger Martin Berg.
Varför tog det så lång tid för er att ta upp den här frågan? När kriget i Ukraina bröt ut tog det knappt en månad innan ni varslade om blockad av ryskt gods.
– När är det god tid och när inte… jag tycker att det här folkrättsbrottet har pågått för länge, men det är medlemmarna som ska säga det. Ingen kan ducka för att den här frågan är laddad.