Hoppa till huvudinnehåll

Här är de nya ministrarna

"Grattis” Sverige – vi har fått en ny regering. Proletärens redaktion kommenterar de nya statsråden.

Regeringen Kristersson (M, L och KD).
Pressbild

Ninni Andersson/Regeringskansliet
Ulf Kristersson (M), statsminister

Ulf Kristersson (M), statsminister

Det är väl tur att Kristersson inte är finansminister åtminstone, då han inte är jättebra på affärer. Som socialborgarråd i Stockholm sålde han ut förskolor, assistansverksamhet och hemtjänst till ett värde av minst 81 miljoner kronor – men tog bara 3,4 miljoner för hela rasket.

Kompispris så klart, likt kompanjonerna Irene Svenonius och Filippa Reinfeldt ville inte Kristersson ställa de stackars köparna på bar backe. Det hade han däremot inget emot att göra med de svårt sjuka och hemlösa som skulle ha tillgång till Ersta diakonis lägenhet – som Kristersson själv flyttade in i.

Tobias Billström (M), utrikesminister

Vi glömmer (tyvärr) aldrig när dåvarande migrationsministern Billström som en papegoja i tre minuter upprepar att han inte kommenterar ”tredjepartsuppgifter”. Trots att SVT:s reporter påpekar att han själv var med på mötet som Wikileaks läckte 2011, där Billström och dåvarande utrikesminister Carl Bildt uttalat sig om irakiska flyktingar.

Nu kan vi se fram emot nya mantran att hemsökas av: ”Svensk utrikespolitik ska utgå från svenska säkerhetspolitiska intressen”, ”Sverige ska snarast bli medlem i Nato” och ”Turkiet är en parlamentarisk demokrati med fria val”.

Marcus Jönsson

 

Ninni Andersson/Regeringskansliet
Lotta Edholm (L), skolminister

Lotta Edholm (L), skolminister

Här har vi en skolminister med ena foten i friskolebranschen. Lotta har feta aktieportföljer och högt uppsatta poster inom friskolekoncerner.

Hon har sagt till media att hon kommer att avgå från de uppdrag hon har hos friskolebolagen. Det är ändå ingen tvekan om att hon har egna intressen i branschen. Vi kan se fram emot en ännu mer korrupt marknadsskola.

Romina Pourmokhtari (L), miljöminister

De som hoppats på en ung, frisk fläkt i regeringen blir besvikna. Senast i september lovade Romina att fälla en SD-regering.

Under regeringsförhandlingarna tackade hon istället och tog emot en ministerpost i en regering som till stor del kommer föra Sverigedemokraternas politik. Det är således en ryggradslös politiker som vi har att göra med. Inget nytt egentligen – ännu en liberal som säljer ut sina värderingar. 

Maja Ericson

Ninni Andersson/Regeringskansliet
Elisabeth Svantesson (M), finansminister

Elisabeth Svantesson (M), finansminister

Svantesson, tidigare arbetsmarknadsminister i regeringen Reinfeldt, är inte bara Sveriges nya finansminister, hon är också abortmotståndare med bakgrund i sekten Livets ord. I en intervju i DN från 2006 berättar hon att hon ”tittat på en film om en abort och tyckt sig se hur barnets lilla mun formades till ett tyst skrik”. Något som tydligen fått henne att vilja inskränka kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar.

Svantesson har tidigare, likt många andra ministrar i den nya regeringen, kallat SD för ett rasistiskt parti. Nu ångrar hon (strategiskt nog) sitt ordval och anser att SD idag är ett mycket mer ”moget parti”. Moget nog att säkra henne en ministerpost i alla fall.

Proletären

Erik Slottner (M), civilminister

Slottner, tidigare äldreborgarråd i Stockholm, är en av Attendos lydiga knähundar. Under coronavåren 2020 dog flera boende på Sabbatsbergsbyns äldreboende. Vårdbiträdet Stine Christophersen agerade visselblåsare och fick en erinran. Hennes chefer fälldes nyligen för brott mot lagen om meddelarskydd.

Erik Slottner visste om missförhållandena men valde att tro på Attendos chefer som menade att allt var i sin ordning. Förståeligt, varför skulle ett vinstdrivande välfärdsbolag ljuga om något sådant..?

Alexandra Nätteldal Nylund

 

Ur Proletären nr 43, 2022
Ninni Andersson/Regeringskansliet
Parisa Liljestrand (M), kulturminister

Parisa Liljestrand (M), kulturminister

Följer den stolta svenska traditionen med kulturministrar som inte kan ett smack om kultur. Let’s face it – detta är tröstpris-ministerposten nummer ett.

– Jag vill driva en borgerlig kulturpolitik, säger Liljestrand. Oklart vad det betyder. Mera marknad, mindre bidrag, får man gissa. 

Moderaterna är notoriskt ointresserade av kultur. De gillar reklambåtar och event och på sin höjd Da Buzz (Reinfeldts favoritband). Det enda borgerliga partiet som faktiskt är intresserade av kulturpolitik är ju Sverigedemokraterna…

Paulina Brandberg (L), jämställdhetsminister

Jurist, åklagare och krimskribent på Expressen som nog mycket hellre blivit justitieminister (det var nästan så man hörde hennes tandgnissel när moderatliraren Strömmer fick posten).

Vår nya liberala jämställdhetsminister vill kriminalisera kusingifte. Det är väl bra, men hur ställer sig ungdomsförbundet LUF till det? De vill ju tillåta allt från incest till nekrofili. Kan bli en internfejd.

I övrigt finns inte mycket att säga. En liberal streber från Lund. Kallar sig feminist, vad det nu betyder i dessa dagar…

Ebba Busch (KD), energi- och näringsminister

Sveriges svar på Sarah Palin. Poserade med gevär, falukorv och dammsugare under valrörelsen. Det sista verkar ha lönat sig. Nu blir hon energiminister. Sverige har en strålande kärnkraftsframtid framför sig. 

I övrigt:

  • Skandinaviens Israeltokigaste minister 
  • Gnällde på sossarna över vårdköerna i de landsting som KD var med och styrde…
  • Gillar äldre. Om det inte gäller husaffärer.

Artur Szandrowski

Proletären

 
Ninni Andersson/Regeringskansliet
Johan Persson (L), arbetsmarknads- och integrationsminister

Johan Pehrson (L)

Lokalpatrioten i mig lovade i ett svagt ögonblick att korka upp champagnen om närkingen Johan Pehrson blev partiledare för Liberalerna. Det sa jag till honom när vi sprang på varandra i baren på Saluhallen i Örebro – staden där vi båda bor, fast på separata adresser.

Nu vet jag inte hur jag ska hantera mitt löfte. Pehrson är minister. Jag borde kanske öka insatsen och beställa in Belugakaviar på Ågatan 3 (det närmsta Örebro kommer Operakällaren).

Men det finns en chans att L åker ur riksdagen efter att Johan Pehrson tagit stöd av SD. Om det sker har jag en bättre anledning att korka upp champagnen.

Acko Ankarberg Johansson (KD)

Om jag skulle nämna att Ankarbergs familj driver en begravningsbyrå så vore det riktigt jävla lågt. Det vore än värre att påstå att hennes familj därmed har ett ekonomiskt incitament i att krossa den allmänna och skattefinansierade vården. Fler döda kroppar ger mer klirr i kassan.

Det vore riktigt lågt att föra detta resonemang. Så jag gör det inte. Jag nämner det bara så läsaren kan bilda sig en egen uppfattning.

Erling Bronsberg

Ninni Andersson/Regeringskansliet
Gunnar Strömmer (M), justitieminister

Gunnar Strömmer (M), justitieminister

Det ligger på Strömmers bord att se till att osedliga invandrare utvisas och att spöstraff återinförs. Strömmer var tidigare underhuggare åt Svenskt Näringsliv och Tetrapak-klanen Rausing i sin roll som chef för den nyliberala juridiska stiftelsen Centrum för Rättvisa.

Centrum för Rättvisa har bland annat slagits för gigföretaget TipTapps rätt att dumpa lönerna för sophämtare i Stockholm, och för restauranger och byggföretag som vägrat skriva på kollektivavtal. Återstår att se om hans erfarenheter av unionbusting är till nytta i kampen mot gängkriminaliteten.

Alfredo Teran Öman