Regeringen har beslutat att höja självkostnadspriset för läkemedel, det så kallade högkostnadsskyddet, från 2.900 kronor per år till 3.800 kronor, från den 1 juli.
– Förslaget hotar flera principer för sjukvården i samhället. Bland annat att den ska vara solidarisk, säger Carina Benjaminsson, sakkunnig på Pensionärernas riksorganisation, PRO, till Proletären.
Hon menar att regeringens beslut riskerar att slå mot dem med sämst ekonomi i landet.
– Samhällets resurser ska se till så att de i störst behov skyddas. Inom ett solidariskt sjukvårdssystem måste kostnaderna istället ställas efter bärkraft och då ska de med ekonomiska resurser betala mer.
Regeringens motiv till höjningen är att statens subvention av högkostnadsskyddet riskerar att bli ”för dyrt”. Nästa år är prognosen att kostnaden kommer öka med 11 miljarder.
Flera myndigheter och organisationer, exempelvis Sveriges kommuner och regioner (SKR), har kritiserat reformen eftersom dess konsekvenser är svårförutsägbara ”men sannolikt negativa”. I sitt remissvar lyfter SKR att fattiga helt enkelt riskerar att slutar hämta ut sina mediciner. Något som i det långa loppet kan tvinga dessa patienter till sjukhusen och då slå undan benen på kostnadsbesparingen som regeringen är ute efter med reformen.
Carina Benjaminsson menar att regeringen inte utrett andra alternativ till höjningen av högkostnadsskyddet.
– Det var en av sakerna som stack ut i promemorian; att det inte fanns några samhällsekonomiska konsekvensanalyser. Vad kommer en höjning av maxtaket få för effekter? Kan det innebära att människor avstår från att köpa läkemedel?
– Vi är oerhört kritiska till att regeringen lägger över kostnaden på individen. Ett annat alternativ hade varit att försöka pressa priserna på läkemedel.
Samma typ av kritik har har framförts också av Vårdförbundet. I en intervju med Aftonbladet menar dess ordförande, Sineva Ribeiro, att sjuka människor kan låta bli att hämta ut sina mediciner.
– Vi ser redan i dag patienter som, när de får sina recept i handen, frågar vilka de behöver ta ut, eftersom de inte har råd med alla, säger Sineva Ribeiro och fortsätter:
– En sängplats kostar 200.000 kronor om dagen – för att man inte har haft råd att ta ut sina läkemedel. Det blir en ökad kostnad och belastning för hela sjukvården, men också en otrolig belastning på den sjuka individen.