Hoppa till huvudinnehåll

Inflationen skenar: Högt pris för låginkomsttagare

Det är svåra tider för låginkomsttagare. Inte minst vad gäller maten. ”Det vore väl ändå rimligt att sätta ett pristak på basvaror”, säger Ida Lif, 39, när Proletären följer med henne och handlar.

– Över 400 kronor för några basvaror, suckar Ida Lif, medan hon packar matkassen.
Artur Szandrowski

El, hyror, drivmedel, kollektivtrafik – och inte minst maten. Allt går upp i pris.

Kvällstidningar och sociala medier kryllar av tips om hur vi ska äta billigare och duscha snabbare. Statsminister Ulf Kristersson hanterar frågor om de stigande kostnaderna genom att säga att det ”bara är att bita ihop”. En klen tröst för landets låginkomsttagare.

– Basvaror som bröd, smör, pålägg har blivit lyxvaror. Bröd bakar jag själv numera. När det finns en stor ostbit att skära av då är vi rika i mitt hushåll!, säger Ida Lif, 39.

Proletären träffar henne och sonen Vilgot, 6, när de är på väg för att handla i närbutiken, en Ica-affär i göteborgsförorten Kortedala. Den är lite dyrare, men det är svårt att åka iväg och storhandla om man inte har bil.

– Jag var en riktig ”kaffetant” innan… men nu har jag fått skära ner, säger Ida Lif när vi går förbi te- och kaffehyllan.

Kaffet är nästan 30 procent dyrare än för ett år sedan, enligt SCB. En av många varor vars pris fullkomligt skjutit i höjden. Tomater är en annan. Här kostar de 79 kronor kilot, också omkring 30 procent mer än förra året.

– En till lyxartikel, säger Ida Lif och tar upp en tomat.

Ida Lif berättar att alla hon pratar med upplever att kostnaderna på basvaror blivit på gränsen till orimliga. Även personalen i matvarubutiken hon handlar i upplever detta.

– Det vore väl ändå rimligt att sätta ett pristak på basvaror. Speciellt de varor som produceras i Sverige för att gynna närproducerat. Ett steg närmare klimatmålen vore väl inte fel?

Idag blir det dragonfärs till middag, en av Vilgots favoriter. Vi rotar i köttkylen efter ett fint paket färs.

Köttpriserna har gått upp med nästan 20 procent.

– Barn jag pratat med har klagat på att de inte får ta för mycket mellanmål sen eftermiddag på fritids. Det är stor skillnad på att ha barn som äter hemma eller i skolan. Det tar mycket mer på ekonomin såklart.

Artur Szandrowski
Vilgot får välja färskost. Han väljer klokt nog den billigaste.

Lagerdörren är öppen och Vilgot vill springa in och säga hej till dem som jobbar där. Det verkar inte vara första gången.

– Men vad har vi sagt? Du jobbar inte där. Snubblar du eller nåt så täcker inga försäkringar!, säger Ida Lif till sonen.

Ida Lif är ensamstående och just nu sjukskriven på heltid på grund av utmattningssyndrom. Innan jobbade hon på Volvo lastvagnar.

– Skillnaden på lön och sjukpenning är som dag och natt. Det är en enorm skillnad.

De bor i hyresrätt i närheten. Hyresförhandlingarna har nyligen avbrutits. Om bostadsbolaget får som de vill blir det en markant hyreshöjning som ska betalas retroaktivt från och med augusti månad. Hyresgäster uppmanas att spara undan en stor del av inkomsten för att ha råd.

– Med tanke på att 30 procent av hyran sen tidigare ska ha gått till framtida renoveringar så finns det medel att ta av utan att höja hyran ytterligare, säger Ida Lif, och tillägger att hyrorna borde frysas. 

Vi går till kassan. Ida Lif småpratar lite med kassörskan, en bekant. Ida Lif betalar, tackar och packar. Det är inte jättemycket i Icakassen – Keso, Yoghurt, mjölk, havregryn, färs, ett litet smörpaket, bananer och en färskost av Ica:s egna märke.

– Över 400 kronor för några basvaror, suckar Ida Lif.

Enskilda Ica-handlare är franchisetagare hos Ica Sverige, som förra året hade ett rörelseresultat före avskrivningar på 4,5 miljarder kronor. Moderbolaget Icagruppen hade ett rörelseresultat på 12,5 miljarder kronor, omkring en miljard mer än 2021. Avgående vd:n Per Strömbergs samlade lön och pension landade på drygt 36 miljoner kronor.