Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals i protest mot mäns våld mot kvinnor

I lördags demonstrerade över 400 på Medborgarplatsen i Stockholm mot mäns våld mot kvinnor.

Över 400 personer samlades på Medborgarplatsen i Stockholm.
Edgar Franco

Över 400 personer demonstrerade mot mäns våld mot kvinnor på Medborgarplatsen lördagen den 6 november. Demonstrationen var arrangerad av initiativet #Kvinnostrejk.

De sex talarna lyfte allvaret med mäns våld mot kvinnor. Den röda tråden genom alla talen handlade om effekterna av vårt patriarkala samhälle.

Över tusen kvinnor lever gömda med ny identitet på okänd ort. Ändå är problemet inte över för kvinnorna då någon myndighet ofta läcker uppgifterna. Frågan är inte om kvinnan blir upptäckt – utan när.

Linnea Claesson, jurist och människorättsaktivist, berättade om domstolarna som tondövt dömer de gemensamma barnen till delad vårdnad trots otaliga polisrapporter och läkarutlåtanden om livshotande skador även på barnen. Trots alla larm om att en kvinna var tredje vecka mördas efter dessa domstolsbeslut ändras inte lagarna.

Men Claesson underströk att det inte är åklagarna eller juristerna som stiftar lagar utan har att följa de gällande lagarna. Därför måste det till kraftfulla krav inför valrörelsen om att kvinnans ställning måste stärkas i lagen. Det är inte brottsoffret som ska hålla sig undan. Det är samhällets uppgift att skydda offret från förövaren.

Andra talare på demonstrationen var bland annat Demet Ergün från Fatta, som arbetar mot sexuellt våld, och Gabriella Kärnekull Wolfe, från Inte din hora, som arbetar mot prostitution.

Instagram: kvinnostrejkjonkoping
Det hölls ”kvinnostrejker” på flera platser i landet. Till exempel vid Juneporten i Jönköping (bilden).

Initiativet #Kvinnostrejk startades på Instagram i mars för att uppmärksamma och protestera mot mäns våld mot kvinnor. På sin Facebooksida skriver de: ”Vi har fått nog av att kvinnor misshandlas, kränks, utnyttjas, våldtas och mördas i Sverige! Varje fredag sedan dess har det strejkats på olika platser runt om i Sverige där vi står tysta med våra plakat. Alla som vill se ett jämställt samhälle är välkomna att delta! Många strejkar även digitalt genom att fylla i meningen ’Mitt krav:’ och dela tillsammans med hashtag #kvinnostrejk i sina sociala medier.”