Ledare: Hyresgästerna förtjänar andra politiker
Om Vänsterpartiet står för sina vallöften om att försvara landets hyresgäster borde detta båda gott för de boende i Göteborg och Stockholms allmännytta, där partiet nu fått inflytande. Istället väntar fortsatta hyreshöjningar och renovräkningar.
Sommaren 2021 rusade Vänsterpartiet opinionen. Regeringens förslag om marknadshyra hade fått Nooshi Dadgostar att äntligen sluta agera dörrmatta åt Socialdemokraterna. Vänsterpartiet valde att fälla samma värdelösa “januariregering” de tidigare släppt fram.
"Vi har gjort något som uppfattas som ovanligt i politiken: stått vid vårt ord." sa Nooshi Dadgostar i riksdagen när Vänsterpartiet röstade för ett misstroende. Hos allmänheten framstod Vänsterpartiet som hyresgästernas stora försvarare.
Nu lyckades Vänsterpartiet inte omsätta stödet i opinionen 2021 till faktiska röster i valet. Men trots det dåliga valresultatet nationellt kunde rödgröna styren ta plats i både Göteborg och Stockholm. I de båda storstäderna är stödet för Vänsterpartiet stort, inte minst på lokal nivå där Vänsterpartiet får mer än dubbelt så stora röstandelar som i riksdagsvalet.
I Stockholms stad är det en koalition mellan S, V och MP som styr. Posten som ny Bostads- och fastighetsborgarråd innehas av vänsterpartisten Clara Lindblom. Hon är därtill ordförande för de tre allmännyttiga bolagen Familjebostäder, Svenska Bostäder och Stadsholmen. Lindblom har därmed ett direkt inflytande över fler än hundratusen hyresgäster.
I Göteborg är det vänsterpartistiska inflytandet över bostadspolitiken nästan lika stort. Två av de tre stora allmännyttiga bolagen leds av Vänsterpartister. Totalt ansvarar Vänsterpartiet för nästan hundratusen allmännyttiga lägenheter i de två städerna. Om nu Vänsterpartiet ”står för sitt ord” borde detta borga för att de boende i Göteborg och Stockholms allmännytta får sina intressen tillgodosedda.
Istället ser det precis tvärt om ut. I Stockholm valde allmännyttan att stranda hyresförhandlingarna efter krav på hyreshöjningar på över 8 procent. Efter centrala förhandlingar i hyresmarknadskommittén, HMK, landade den slutgiltiga höjningen i genomsnitt på 4,4 procent.
Clara Lindblom, som alltså är högsta politiskt ansvariga och som dessutom direkt leder flera allmännyttiga bolagsstyrelser menar att hon är bakbunden. ”Som politiker får jag inte gå in och styra hyresnivåerna, det måste jag respektera”, säger hon i en intervju med tidningen Expressen. Vad är detta om inte dörrmattepolitik?
I Göteborg ser det ännu värre ut. Också här strandade de allmännyttiga bolagen förhandlingarna om 2023 års hyra förra veckan efter att ha presenterat krav på 6,8 procent i hyreshöjning. Vad det landar i är ännu inte klart men för väldigt många hyresgäster kommer det bli ännu svårare att klara vardagen.
Förutom de kommande hyreshöjningar genomför samtidigt allmännyttan i Göteborg renovräkningar runt om i staden. I en av de mest utsatta förorterna i staden, Bergsjön, genomför Familjebostäder renovräkningar i sitt bostadsbestånd på Siriusgatan.
Här har hyrorna redan gått upp med 15 procent till följd av en fasadrenovering. Nu väntar ännu en hög hyreshöjning i samband med stambyte på den gatan.
Enligt en tjänsteman på Familjebostäder, intervjuad i P4 i slutet på februari, väntas renoveringarna leda till en höjning på upp till 2000 kronor i månaden. Lägg därtill kravet på 6,8 procent som man precis strandat förhandlingarna med. Detta på en adress där snittinkomsten är 14.300 kronor i månaden.
Det är inte bara i Bergsjön detta sker. Liknande processer pågår runt om i hela staden och ännu fler är på ingång.
Stora delar av de fastighetsbestånd som byggdes under miljonprogrammet har eftersatt underhåll och stambyten och andra renoveringar är ofta nödvändiga. Men att bara byta stammar ingår i det ordinarie underhållet och kostnaden ska redan ha täckts av de hyror som boenden betalt in sedan husen byggdes.
Ett stambyte är inte ensamt skäl för en hyreshöjning. För att tvinga fram hyreshöjningar passar bostadsbolagen på att slänga in vad de kallar för ”standardhöjande åtgärder” i samband med renoveringen. Det kan vara allt från helkaklade badrum istället för plastmatta eller ny handdukstork.
Fungerande vitvaror kastas ut i onödan när kök och toaletter ska fräschas upp bara för att pressa hyran uppåt. Flera av sakerna kan säkert vara trevligt att ha men för majoriteten av landets hyresgäster är åtgärderna oönskade, de vill hellre behålla en lägre hyra.
I valet lovade både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Göteborg att renoveringarna i allmännyttan inte skulle leda till att någon tvingades flytta och att hyresgästerna skulle få inflytande i processen. I den rödgröna budgeten står dessutom uttryckligen att de kommunala bostadsbolagen ska ”anpassa renoveringsplaneringen för att säkerställa att hyresgäster kan bo kvar efter genomförd renovering”. Ändå fortsätter renovräkningarna i Göteborgs förorter som om inget hänt.
Hyresgästerna i landets allmännyttiga bolag behöver inte fler politiker som sitter med händerna i byxfickorna. Politiker som oavsett partifärg administrerar samma hyreshöjningar och renovräkningar.
Allbolagen som sedan 2011 har tvingat allmännyttan att bedrivas efter affärsmässiga principer måste utmanas öppet och principiellt – annars är en social bostadspolitik inte möjlig. Vågar inte Vänsterpartiet göra det kan vi bara hoppas att partier som gör det tar deras plats illa kvickt.
Tills dess kommer vi fortsätta uppmana landets hyresgäster att engagera sig mot varje hyreshöjning och renovräkning – Kommunistiska Partiet står bakom er!