Hoppa till huvudinnehåll

Stockholmare säger nej till hyreschocken

Ilskan var stor när runt 300 människor trotsade ett iskallt duggregn för att demonstrera utanför Stockholmshems huvudkontor på söder i Stockholm. Kraven: Nej till chockhöjda hyror i allmännyttan, och att kommunala bolag ska ta samhällsansvar.

Hyresgäster protesterar utanför Stockholmshems kontor på Södermalm.
Edgar Franco

Familjebostäder är ett av de tre stora allmännyttiga bostadsbolagen som nu går ut med krav om en hyreshöjning på 8,7 procent. Samma krav ställer Stockholmshem och Svenska Bostäder. Demonstranter hade samlats också utanför de bolagens kontor, i Sjöstaden respektive i Vällingby.

– Förhandlingarna är strandade. Hyresgästföreningen står på 2,8 procent medan bolagen håller fast vid 8,7 procents höjning. Vi vill tillbaka till förhandlingsbordet och inte blanda in någon medlare, säger Eva Fee från Hyresgästföreningen på Södermalm till Proletären. Bolagen måste ta sitt förnuft till fånga.

De tre allmännyttiga bostadsbolagen går med mångmiljonvinster: 2021 gick Stockholmshem 676 miljoner kronor plus, Svenska Bostäder gjorde en vinst på 706 miljoner kronor och Familjebostäder drog in 573 miljoner kronor.

Bolagen har en gemensam ordförande i bostadsborgarrådet Clara Lindblom (V). Hon har tidigare fått stark kritik från andra hyresaktivister för att hon inte agerat mer aktivt i frågan utan istället hänvisat till sin roll som politiker där hon vill undvika vad som kan liknas vid ministerstyre.

Clara Lindblom och den nya majoriteten i Stockholm har sänkt avkastningskraven för bolagen med sammanlagt 479 miljoner kronor i stadens budget. 

– Det innebär att bolagen mycket väl kan gå ner med sina krav till det bud som hyresgästerna lagt, menar Eva Fee. Och redan det är för högt.

Men bolagen håller fast vid kraven. Enligt Eva Fee är det politiker och tjänstemän från det gamla miljöpartiuppbackade högerstyret i Stockholm som ligger bakom de chockhöga kraven.

– Bostadsbolagen i Stockholm har lierat sig med de privata värdarna och fastighetsägarna. Det är därför kraven är så höga, säger Eva Fee. För borgarna var vinsten huvudsyftet och de anställde tjänstemän som gör det jobbet åt dem.

Både tjänstemän och politiker vägrade möta hyresgästerna på måndagseftermiddagen. Fönstren på Stockholmshems kontor på Hornsgatan var mörka, trots att klockan var bara fyra på eftermiddagen. Svenska Bostäder i Vällingby hälsade oroliga boende med en skylt som meddelade att ”på grund av oförutsedda händelser stänger receptionen klockan 15.30 idag”.