Hoppa till huvudinnehåll

Israel mördar med artificiell intelligens

Den israeliska armén har använt ett opålitligt AI-verktyg för att välja ut tiotusentals misstänkta Hamasmedlemmar och deras hem som måltavlor för bombningar, visar ett israeliskt avslöjande.

Några palestinier går genom resterna efter en israelisk bombning i Gaza City den 8 oktober förra året.
Wafa

Det var i onsdags som de båda israeliska nättidningarna Local Call och +972 Magazine publicerade sitt gemensamma grävjobb om AI-verktyget Lavender, som Israels militär använder för att peka ut måltavlor i Gaza.

Avslöjandet har inte fått mycket uppmärksamhet i Sverige, där medierna är notoriskt blinda för Israels folkmord, men har plockats upp av stora mediehus världen över. De minst sagt anmärkningsvärda uppgifterna visar hur Israel praktiskt gått till väga när de bara under krigets första veckor dödade fler än 15.000 civila i Gaza. Sedan dess har siffran stigit till mer än det dubbla.

Local Call och +972 Magazine (döpt efter landsnumret till Israel och de ockuperade palestinska territorierna) har pratat med sex anonyma israeliska underrättelseofficerare som varit direkt delaktiga i kriget och i hanteringen av AI-sammanställda uppgifter om misstänkta medlemmar i Hamas och Islamiska Jihad. 

Enligt officerarna har AI-verktyget Lavender spelat en central roll i Israels bombningar, framför allt de första veckorna efter de palestinska motståndsorganisationernas attack på Israel den 7 oktober förra året. En av dem säger att militären i princip behandlade Lavenders uppgifter ”som om det var ett mänskligt beslut” – trots att Lavender visat sig ha en felmarginal på omkring tio procent.

Systemet är framtaget för att peka ut misstänkta motståndsmän i Hamas och Islamiska Jihad som  möjliga måltavlor för bombningar. När Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade att Israel skulle ”utrota Hamas” efter den 7 oktober behövdes många sådana, och Lavender stämplade uppemot 37.000 palestinier i Gaza, och deras hem, som potentiella mål för luftanfall.

Enligt källorna lade inte Israels armé ner mer än cirka 20 sekunder per mål för att se om uppgifterna stämde – genom att kolla om rösten tillhörde en man eller en kvinna. Var det en man såg Israel det som bevisat att han var motståndsman, fast de visste att Lavender i omkring tio procent av fallen pekade ut folk felaktigt.

Som statistiken över de döda visar var det inte heller så att kvinnor och barn skonades, eller att Israel försökte träffa de misstänka Hamasmännen i riktade attacker när de sysslade med militär verksamhet. 

Tvärtom attackerade Israel systematiskt måltavlorna i sina hem, med så kallade dumma bomber istället för med ”smart” precisionsammunition – och utplånade hela familjer av civila. Collateral damage, som det heter på engelska.

– Du vill inte slösa dyra bomber på oviktigt folk. Det är väldigt dyrt för landet och det finns en brist på sådana, säger en av de anonyma underrättelseofficerarna i reportaget i 972+ Magazine.

En annan vittnar om att hen personligen auktoriserat hundratals bombningar av privata bostäder där utpekade måltavlors familjer befunnit sig. Ett annat AI-program, med namnet ”Where's Daddy?”, användes för att slå till när målet skulle vara hemma i bostaden. 

Men inte ens det lyckades de med alltid. Vanligen slog Israel till på kvällen mot måltavlornas bostäder, när de skulle vara hemma med familjen, för att det var enklast. Men eftersom de inte kollade i realtid om så var fallet bombade Israels armé IDF ibland ihjäl familjerna utan att målet var hemma.

IDF höjde också de första veckorna det tillåtna antalet civila dödade per utpekad Hamaskrigare – även på lägsta nivå – till 15-20 civila. Tidigare har IDF, enligt reportaget, inte auktoriserat ”collateral damage” överhuvudtaget när det handlat om fotsoldater. 

Det har varit förbehållet de riktade mord som Israel alltid genomfört på sina fiender – men fiender som haft en hög position inom någon av de motståndsorganisationer som ockupationsmakten bekämpar. Som när det marxistiska PFLP:s generalsekreterare Abu Ali Mustafa mördades av Israel 2001, när två attackhelikoptrar sköt missiler in i hans kontor på Västbanken.

Efter den 7 oktober godkände IDF attacker som dödade 100 eller fler civila samtidigt, om måltavlan var en högre Hamasofficer. Och alla, inklusive soldater med låg rank, klassades som ”mänskligt mål” – en term den israeliska armen använder för personer som kan avrättas i sin bostad även om där är civila i närheten.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade i fredags att han är djupt oroad av uppgifterna, och att ”ingen del av beslut om liv och död borde lämnas till algoritmers kalla beräknande”.