Hoppa till huvudinnehåll

Israel terrorstämplar hjälporganisationer

Israels regering stämplar sex människorättsorganisationer som terroristorganisationer. Bland dem kvinnoorganisationen UPWC, som var en av mottagarna av överskottet från Fredsloppet i år.

Palestinska kvinnokommittéers förbund, UPWC, är en av de sex organisationerna som Israels försvarsminister Benny Gantz har terrorstämplat.
UPWC

Förra veckan förklarade Israels försvarsminister Benny Gantz sex civila människorättsorganisationer i Palestina som ”terroristorganisationer”. En av de utpekade organisationerna är Palestinska kvinnokommittéers förbund, UPWC, som var med och delade på överskottet från årets upplaga av Fredsloppet.

De övriga är Addameer, som dokumenterar Israels behandling av palestinska fångar, al-Haq, som dokumenterar brott mot mänskliga rättigheter i Palestina, Defense for Children Palestine, jordbrukarkommittéernas förbund UAWC och Bisan Center for Research and Development, som bland annat förser palestinier med yrkesträning.

Terrorstämplingen ger israeliska myndigheter rätt att stänga organisationernas kontor, beslagta deras tillgångar och fängsla deras funktionärer. Den gör det också förbjudet att bidra till verksamheten och att offentligt stödja deras verksamhet. Även om Israel inte kan förbjuda personer och organisationer i andra länder att stödja de utpekade organisationerna är det givet att terrorstämplingen syftar till att försvåra även det internationella stödet.

I ett gemensamt uttalande fördömer 16 av FN:s experter på mänskliga rättigheter den israeliska terrorstämplingen som ett ”frontalangrepp på den palestinska rörelsen för mänskliga rättigheter, och på mänskliga rättigheter överallt”.

Flera företrädare för de utpekade organisationerna är redan förföljda av Israel och fängslade sedan tidigare, bland dem UPWC:s ordförande Khitam Saafin.

Den påstådda anledningen till terrorstämplingen är att organisationerna skulle ha band till det marxistiska PFLP, och att insamlade pengar till organisationerna skulle gå till PFLP. USA och EU har också terrorstämplat PFLP, men det senaste utspelet från den israeliska regeringen lär inte följas lika lätt i Washington och Bryssel.

EU stödjer två av hjälporganisationerna med pengar, och USA uppger att Israel inte hade förvarnat Washington om terrorstämplingen och har bett Israel förklara varför hjälporganisationerna terrorstämplas.

Kommunistiska Partiet har skickat ett brev till utrikesminister Ann Linde, med krav på att den svenska regeringen uttalar sig mot terrorstämplingen och garanterar att det fortsatt går att stödja organisationerna från Sverige. Läs uttalandet här.