Hoppa till huvudinnehåll

Israelisk militär attackerade palestinsk fotbollsmatch

Israeliska styrkor angrep i helgen en fotbollsmatch mellan två palestinska lag. Många åskådare skadades av tårgas och gummikulor, däribland kvinnor och barn.

Sjukvårdspersonal tar hand om skadade spelare i matchen som attackerades av israeliska styrkor.
Palestinska fotbollsförbundet

Det var den 30 mars som israeliska styrkor gick till angrepp mot publiken på Faisal Al Husseini International stadium i Al-Ram, strax utanför Jerusalem. Stadion är hemmaarena för det palestinska landslaget i fotboll.

Videoinspelningar visar hur israeliska pansarfordon tar sig in på arenan och beskjuter planen under finalen i den palestinska cupen (Abu Ammar Cup) mellan topplagen Jabal Al Mukkabber och Balata FC. Soldater sköt tårgas och gummikulor mot läktaren där det palestinska fotbollsförbundets (PFA) president Jbril Rajoub hade den turkiske ambassadören som gäst. Åskådare försökte undkomma beskjutningen genom att ta sin tillflykt till planen; matchen avbröts så att sjukvårdspersonal kunde ta hand om skadade åskådare, bland dem många kvinnor och barn.

I ett uttalande fördömer Asiatiska fotbollsfederationen (AFC) den ”fruktansvärda attacken från israeliska styrkor på spelare och fans under Abu Ammar Cup-finalen”. AFC kräver ”ett slut på alla former av våld som utförs av de israeliska styrkorna mot det palestinska folket och bekräftar sin solidaritet med det palestinska fotbollsförbundet och hela fotbollsgemenskapen i Palestina”.

Medan det internationella fotbollförbundet (Fifa) tigande tittat på, har Israel flera gånger riktat attacker mot den palestinska fotbollen. Palestinska toppspelare har mördats av den israeliska armén: 2018 sköts Mohammed Khalil i knät under en demonstration, i maj 2021 dödades 16-åriga löftet Saeed Odeh. I fjol mördades 19-årige Mohammad Al Ghneim från Al-Khadr Club och 18-årige Thaer Yazouri israeliska krypskyttar. När ligaspelarna Nasser Jawhar, 19, och Adam Abd Al Raouf Halabiya, 17, i fjol skulle passera en checkpoint på Västbanken på väg hem från en träning blev de skjutna i fötterna, bitna av hundar och sedan svårt misshandlade.

Israel har bombat och förstört anläggningar och planer och stoppat internationella lag från att gästa Palestina.

Israels attack ses som en hämnd mot att lokala myndigheter i Indonesien nyligen vände sig emot Israels deltagande i JVM i Jakarta. Fifa och dess ordförande, Israelvännen Gianni Infantino, svarade med att ta ifrån Indonesien mästerskapet. Fifa har inte fördömt attacken mot den palestinska cupfinalen.