Målare vill försvara strejkrätten: ”Jag tror inte att förbundsledningen är stolta över sitt agerande”
– Det är kanske bara när vi tycker likadant som ledningen som vi ska vara engagerade, säger Anna Ekman, en av elva målare som debatterat strejkrätten med Målareförbundets ordförande Mikael Johansson.
– Det här påverkar ju hela arbetsmarknaden och drabbar oss allihop i slutändan.
Målaren Börje Carlsson berättar varför han och ytterligare tio medlemmar i Målareförbundet skrev en debattartikel till Målarnas facktidning där de ställde förbundsordförande Mikael Johansson mot väggen i frågan om strejkrätten.
Tre av förbundets nio avdelningar har antagit skarpa uttalanden mot LO:s strejkrättsuppgörelse med Svenskt Näringsliv, uttalanden som lästes upp inför 2000 demonstranter på Strike Back i Stockholm den 25 augusti. Mikael Johansson var tillfrågad att tala på manifestationen, men avböjde.
– ”Vad är detta?” var mångas spontana reaktion på att samtliga LO-förbund ställde sig bakom inskränkt strejkrätt, säger målarläraren Finn Ternrud. Tidigare sa Mikael Johansson att strejkrättsutredningen var som att skjuta sig i foten. Det nya förslaget är ju inte bättre.
Han får medhåll av målaren Arash Jabbari.
– En sån här inskränkning öppnar upp för fler inskränkningar i framtiden, och det är ju näringslivets våta dröm.
Arash Jabbari vänder sig också mot att Målareförbundet sätter lojaliteten mellan LO-förbunden framför solidariteten med alla organiserade arbetare, när de lägger fram ett förslag som slår mot fackförbund utanför ”LO-familjen”.
– Det var någon som hade en bra fotbollsmetafor för det här. Det spelar ingen roll om vi är Gaisare eller håller på IFK; när det är landskamp håller vi alla på Sverige.
Diskussionerna mellan arbetskamrater följde med till fackavdelningens årsmöte, med resultatet att Avdelning 3 Väst antog ett uttalande mot inskränkningar i strejkrätten. Uttalandet beslutades skickas till regeringen.
Högre upp i Målareförbundet kom det starka reaktioner på att uttalandet också lästes upp på Strike Back, och på att uttalandet sedan användes i debattartikeln i förbundstidningen.
– Det var inte så populärt, berättar Arash Jabbari. Vi har fått veta att vi bryter mot demokratiska beslut om vi använder texten i såna sammanhang i framtiden. Målareförbundet är det enda LO-förbundet som har kvar stödet till Socialdemokraterna i sina stadgar, så nu pratas det om ifall vi begår stadgebrott när vi tar upp det här.
– Vi motarbetar ju inte Socialdemokraterna, protesterar målaren Anna Ekman. Vi säger ju bara vad vi tycker.
– Det är kanske bara när vi tycker likadant som ledningen som vi ska vara engagerade, funderar Anna Ekman.
Debatten fortsatte i förbundstidningen med en replik från Mikael Johansson, ett nytt inlägg av målarna och en slutreplik av Johansson.
Vad tyckte ni om hans svar?
– Hans icke-svar menar du, svarar Anna Ekman som inte tycker att förbundsordföranden gav svar på några av målarnas frågor.
– Det kändes som att attityden var lite av ”klapp på huvudet”, kommenterar Finn Ternrud.
Att partipiskan vinit över socialdemokraterna i förbundet är uppenbart enligt Arash Jabbari.
– Flera inom S som var emot uppgörelsen har plötsligt ändrat sig och håller med LO och förbundsledningen.
– Visst har vi representativ demokrati i förbundet, säger Börje Carlsson, men det funkar ju inte om de där uppe inte lyssnar på medlemmarna. Istället avskärmar de sig från oss.
Finn Ternrud håller med.
– Jag tror inte att förbundsledningen är stolt över sitt agerande.