Hoppa till huvudinnehåll

Kampen mot marknadshyror fortsätter – Aktionsdag 9 april

Den 9 april kallar protestnätverket ”Nej till marknadshyror – ja till en social bostadspolitik” till en landsomfattande aktionsdag mot marknadshyror och för en social bostadspolitik.

Frågan om marknadshyror är ingalunda avgjord, menar Britta Brus (infälld bild).
Montage: Proletären

 Frågan om marknadshyror är långt ifrån avgjord, menar Britta Brus från nätverket ”Nej till marknadshyror – Ja till en social bostadspolitik”.

– Den är som ett virus som muterar sig och kommer tillbaka i ny smittsam form, säger hon till Proletären.

Till detta kommer kampen mot de otaliga utförsäljningar, renovräkningar och ombildningar som drabbar landets alla hyresgäster.

– Jag ser ganska mörkt på framtiden. Om vi inte sätter stopp på detta, så kommer vi få en förskjutning av makten på bostadsmarknaden. En som för övrigt redan börjat.

Därför kallar nätverket nu till en landsomfattande aktionsdag för en social bostadspolitik den 9 april. Protester kommer bland annat att äga rum i Stockholm (Sergels torg, kl 14.30) och Göteborg (Gustav Adolfs torg 15.00).

Nätverket ”Nej till marknadshyror – ja till en social bostadspolitik” skiljer sig från många andra bostadspolitiska organisationer, menar Britta Brus. De är ett brett nätverk bestående av ett 80-tal föreningar, lokala, parti- och hyresgästföreningar och organisationer, gräsrotsaktivister som brinner för bostadsfrågan – och är duktigt pålästa.

– De som har betalt för att jobba med de här frågorna i många andra organisationer är antingen ointresserade, dåligt pålästa eller så är de köpta av någon, för att kunna stå och säga något. Till exempel i större partier och i Hyresgästföreningen och liknande organisationer. Dessutom koncentrerar vi oss inte bara på punktinsatser och små kampanjer för en fråga. 

Hon riktar lite kritik mot de politiker som ibland dyker upp på bostadsdemonstrationerna och påstår att de ”deltar i kampen”.

– Att komma och hålla tal på en demo är inte samma sak som att kämpa. Då är man bara en politisk rockstjärna. Det är vi som är de politiska roddarna. De kör bara ett nummer, tar en selfie och går därifrån.

 Läs mer om nätverket och protestdagen på raddahyresratterna.se