Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Reinfeldt föreslås som fotbollstopp – 51-procentsregeln under hot?

En enig valberedning föreslår förra statsministern och moderaten Fredrik Reinfeldt till ny ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Det kan vara början till slutet för den hittills heliga 51-procentsregeln i svensk idrott.

Fredrik Reinfeldt, tidigare moderat statsminister, föreslås som ny ordförande i Svenska Fotbollförbundet.
Ragnar Jensen / Arild Vågen / Montage: Proletären

Det är inte första gången förre moderatledaren Fredrik Reinfeldt kandiderar till en hög post i svensk idrott. 2020 var han på väg in i Djurgårdens fotbollsstyrelse.

Valberedningen slog ett slag för Reinfeldt.

Klubbens medlemmar slog bakut.

Med stor majoritet röstade ett välbesökt medlemsmöte nej till Reinfeldt som styrelsemedlem i Dif-fotbollen.

Enligt Djurgårdens sportchef Bosse Andersson var Reinfeldt en vattendelare i klubben: helt klart fanns det en stor oro bland medlemmarna att Reinfeldt utifrån maktpositionen som en av ledarna för landets medlemsmässigt största klubb, skulle agera för att avskaffa den så kallade 51-procentsregeln. Den regel som garanterar att svensk idrott inte går samma väg som i andra länder, där oljeschejker och riskkapitalister köpt in sig och tagit över klubbarna; i Sverige i så fall genom att stänga ute de medlemmar som enligt svensk modell äger minst 51 procent av klubbarna.

Även om Reinfeldt nu försäkrar att han inte är ute efter regeln, så är det ingen hemlighet att Moderaterna tidigare varit och fortfarande är på jakt efter den och gärna ser att den avskaffas.

I regeringsunderlaget är Sverigedemokraterna emot regeln och nyligen uttalade sig också Liberalernas Johan Pehrson emot den – Pehrson som sedan på det typiskt Pehrsonliberala sättet fick baxa foten ur munnen och ta tillbaka allt han sagt sedan idrottsrörelsen rutit ifrån.

Kristdemokraten och socialministern Jakob Forssmed har titeln idrottsminister mest baserat på att han cyklar till jobbet. Forssmed har tydligt uttalat sig om att regeringen inte ska lägga sig i frågan om 51-procentregelns vara eller icke vara. Enligt Forssmed ägs frågan och ska även fortsättningsvis ägas av idrottsrörelsen.

Och just det känns inte så lite lurigt: med kombinationen att frågan ägs av idrottsrörelsen, högermannen Fredrik Reinfeldt i en maktposition som ordförande i det i svensk idrott mycket inflytelserika fotbollförbundet och förbundets tidigare aktivism mot 51-procentsregeln under socialdemokraten Karl-Erik Nilsson, behövs det ingen examen i atomfysik för att inse att en av den svenska idrottens mest heliga principer är allvarligt hotad.