Hoppa till huvudinnehåll

Kommunal: Förtroende förbrukat för Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverkets undfallenhet mot arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har retat upp skyddsombud och vårdpersonal.

Kommunal JO-anmäler Arbetsmiljöverket.
Fredrik Sandin Carlsson

Artikeln publicerades i Proletären nr 19, 7 maj, – och på proletaren.se 28 oktober.

Arbetsmiljöverkets (AV) lät arbetsgivarsidan i SKR påverka riktlinjerna för vilken skyddsutrustning personalen på äldreboenden ska bära. Bland annat raderade AV-ledningen ett expertutlåtande som stod helt på skyddsombudens och arbetarnas sida. De urvattnade riktlinjerna har nu godkänts av förvaltningsrätten som inte anser att begreppet ”patientnära arbete” är tillräckligt definierat.

– Det är tjänstemän och nämndemän i rätten som undrar av vad det betyder. Det kan jag förstå men alla som jobbar som undersköterska, vårdbiträde, sjuksköterska eller läkare förstår ju begreppet, säger Peter Olsson som är huvudskyddsombud för äldreomsorgen på Kungsholmen i Stockholm.

Där ligger Serafens äldreboende där det första skyddsstoppet mot undermålig utrustning lades redan i början av april.

– Jag tycker det är tragiskt att vi ska hamna därhän att vi spelar rysk roulett med medlemmarna. Vi har medarbetare på Serafen som har blivit sjuka och legat på intensivvårdsavdelning, säger Olsson till Kommunalarbetaren.

Förvaltningsrätten ger nu de facto arbetsgivaren rätten att göra en lokal riskbedömning och sedan avgöra vilken skyddsutrustning som ska användas. Kritikerna menar att det ger arbetsgivare möjlighet att bedöma sig bort från grundläggande skyddskrav. Allt enligt SKR:s önskemål.

– Det är som att hävda i en riskbedömning att Olle kan arbeta på hög höjd utan skyddsutrustning, eftersom Olle är så duktig. Man kan inte riskbedöma sig bort grundläggande skyddskrav. Så här hanteras inte andra risker i arbetslivet; skyddsutrustning ska inte kunna riskbedömas bort, sade en person med insyn i skyddsarbetet till Proletären då.

Kommunalarbetarförbundet väljer nu att JO-anmäla AV.

– Jag hade aldrig i min vildaste fantasi trott att en myndighet skulle agera på det här sättet. När arbetsgivarna ropar så springer man i deras ledband, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till SVT. I coronatider litar vi på ett arbetsmiljöverk som borde sätta arbetsmiljön för undersköterskor och vårdbiträden främst. Nu är förtroendet förbrukat i den frågan. Vi vet inte hur vi ska kunna lita på den här myndigheten och jag tror jag talar för många fackföreningar som tycker samma.

På olika sociala media knutna till vårdpersonal och/eller skyddsombud är kritiken mot AV och SKR också hård.

– Man ska ju se till arbetsmiljön och inte vad till exempel SKR tycker. Då har man gjort fel och då borde något huvud rulla någonstans, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt till SVT. I ett tillsynsärende är det fråga om myndighetsutövning och gör man fel kan det vara brottsligt.