Hoppa till huvudinnehåll

Kortedala IF kämpar för konstgräsplan

Fotbollsföreningen Kortedala IF i Göteborg kämpar för en konstgräsplan på Kortedalavallen. Föreningen som har över 250 aktiva barn och ungdomar tvingas idag att träna på en grusplan när de inte får tag på plantider i närområdet.

Taha Mourad hoppas på en fullstor konstgräsplan för att få ännu fler ungdomar till föreningen.
Privat

Fotbollsklubben Kortedala IF har i flera år kämpat för att få till en konstgräsplan i arbetarförorten Kortedala i Göteborg. Idag tvingas föreningens över 250 barn och ungdomar att träna och spela på en grusplan när det inte finns lediga plantider att hitta utanför stadsdelen.

Föreningen har nu skickat in ett så kallat Göteborgsförslag med rubriken ”Bygg en fullstor konstgräsplan på Kortedalavallen”. Om förslaget får över 200 röster kommer det efter 90 dagar att tas upp av ansvarig nämnd för beslut. 

– Vi har väntat på en konstgräsplan i Kortedala hur många år som helst. Det kom ett beslut om att bygga planen förra året men nu vill de bygga den på en mindre yta, säger Taha Mourad, ordförande för Kortedala IF, till Proletären. 

– Visst, det är en bra med en mindre konstgräsplan, men varför ska inte vi kunna få en fullstor som andra föreningar har? 

Anledningen till att stadsdelsnämnden beslutat om att bygga en mindre plan är att de anser att det finns tillräckligt med elvamannaplaner i området.

– Men det är inte i vårt område. Antingen är det i Kviberg, där det redan tränar en massa lag, eller i Bergsjön, där vi inte heller får tillgång till planen med våra ungdomar. 

Han förklarar att klubben varje vinter har svårt att erbjuda ungdomarna möjligheter till träningstilfällen på grund av svårigheterna med att hitta utomhusplaner eller sporthallar. När det 2014 skulle byggas konstgräsplaner nekades Kortedala IF att få det på sin hemmaplan Kortedalavallen, som idag är en grusplan, med motiveringen att medlemsantalet i klubben var för lågt.

Idag har föreningen trots små medel lyckats få igång en ordentlig ungdomsverksamhet med över 250 aktiva barn och ungdomar i åldrarna 7-19 år. En av anledningarna är enligt Taha Mourad att fler unga som är uppväxta och boende i området valt att engagera sig och ta ansvar i föreningen. 

– Jag började själv spela fotboll för Kortedala när jag var sex år gammal och på den tiden hade vi lag i alla åldrar på både pojk- och flicksidan.

Med en elvamannaplan hoppas Taha Mourad att klubben kan växa ytterligare.

– Bygger man ut en elvamannaplan har man plötsligt två sjumanna- eller fyra femmannaplaner. Man kan göra om det på flera sätt och då har vi möjlighet att få fler barn och ungdomar att träna samtidigt.

Håller du med Kortedala IF? Gå in här för att rösta på förslaget om att bygga en konstgräsplan på Kortedalavallen.