Hoppa till huvudinnehåll

Kuba agerar mot nätverk som rekryterar legosoldater

Kubas utrikesdepartement har gjort ett uttalande om att landet arbetar för att neutralisera ett nätverk som rekryterar legosoldater till kriget i Ukraina. ”Det är väldigt allvarligt, och den kubanska regeringen har naturligtvis inget att göra med den här typen av skrupelfritt och inhumant agerande”, säger Yohanna Cordero på Kubas ambassad i Stockholm.

Två 19-åriga kubaner har slagit larm om att de lurats till Ryssland med löfte om jobb, och väl där försetts med militärutrustning för att skickas till kriget i Ukraina.
Skärmdump/Telemundo 51

I en kampanj på sociala medier har Kuba anklagats för att skicka soldater till kriget i Ukraina. Som svar har Kubas utrikesdepartement gått ut med ett uttalande som dementerar påståendena och fördömer människohandel och användningen av legosoldater.

I uttalandet står att inrikesministeriet upptäckt och arbetar för att neutralisera ett nätverk som opererar från Ryssland med att införliva kubanska medborgare i militära styrkor som deltar i krigsoperationer i Ukraina.

– Det är väldigt allvarligt, och den kubanska regeringen har naturligtvis inget att göra med den här typen av skrupelfritt och inhumant agerande, säger Yohanna Cordero på Kubas ambassad i Stockholm till Proletären.

Bakgrunden är att några unga kubanska medborgare slagit larm om att de lockats till Ryssland för att arbeta, men skickats till kriget i Ukraina för att strida. 

Två 19-åringar berättar i videosamtal med den spanskspråkiga Miamibaserade kanalen Telemundo 51 att de i en chatt lovades ryskt pass och medborgarskap och omkring 2.200 dollar för att jobba som byggnadsarbetare i Ryssland. 

Men när de kom fram fick de skriva under ett kontrakt på ryska, fördes till en militäranläggning och gavs militärutrustning. När de vägrade åka till fronten och ville skickas tillbaka till Kuba fick de inte det utan hålls kvar på militärbasen, säger de till Telemundo 51.

Nyheten har använts och förvrängts av landets fiender i det ständigt pågående propagandakriget mot Kuba, skriver utrikesdepartementet. 

– De vill koppla samman Kubas regering och soldater med kriget i Ukraina, vilket inte kunde vara längre från sanningen. Det är en stor lögn, säger Yohanna Cordero och påpekar att Kuba i FN fördömer människohandel och användningen av legosoldater.

”Kuba är inte part i den militära konflikten i Ukraina”, konstateras också i uttalandet som fortsätter:

”Kuba agerar och kommer att fortsätta agera kraftfullt mot alla som från det nationella territoriet deltar i någon form av människohandel för rekrytering eller legosoldatverksamhet så att kubanska medborgare tar till vapen mot något annat land.”