Hoppa till huvudinnehåll

Landslaget slopar Qatar-turné efter elitklubbarnas protest

Svensk Elitfotboll protesterade mot att landslaget skulle på träningsläger i gulfdiktaturen Qatar i januari. Men de är fortfarande okej med att Sverige deltar i världsmästerskapet i samma land.

Efter Svensk Elitfotbolls protester beslutade Svenska Fotbollförbundet att avstå från träningslägret i Qatar.
Montage: Proletären

Svenska Fotbollförbundet ville skicka herrlandslaget på träningsläger i Qatar i januari. Men det satte Svensk Elitfotboll (Sef), intresseorganisationen för klubbarna i allsvenskan och superettan, stopp för. 

Efter ett möte under tisdagen blev det klart – förbundet kommer nu att titta efter andra platser för landslagslägret.


– Ståndpunkten från klubbarna blev ganska tydlig: man anser inte att ett träningsläger i Qatar är bra, säger Sefs ordförande Jens T Andersson till Fotbollskanalen.

Men organisationen är fortfarande okej med att Sverige ändå deltar i VM 2022 i samma land.

– Vi ser att det finns en skillnad att kvalificera för ett VM, som är Fifas arrangemang, säger Andersson till Sportbladet.

En av klubbarna som motsatte sig idén om träningslägret i Qatar är AIK, som nyligen värvat landslagets andremålvakt Kristoffer Nordfeldt.

– Av två skäl. Dels för att regimen enligt min uppfattning inte är demokratisk. Och dels är arbetsmiljöförhållandena uppenbart gräsliga i byggandet av anläggningar som VM ska spelas på, säger klubbens ordförande Robert Falck till Fotbollskanalen.

AIK har kanske lärt sig av sina misstag. Klubben åkte flera år i rad på träningsläger i Dubai, en gulfdiktatur av samma snitt som Qatar, och fick hård kritik. 2020 skippade de Dubai och åkte till Spanien istället. 

Men i frågan om själva VM vacklar elitklubbarna. Det är till exempel endast en klubb som bestämt att den ska verka för en bojkott av VM i Qatar – göteborgska Gais, som spelar i superettan.

En betydligt större andel av det svenska folket verkar tycka att en bojkott av VM vore bra.

I en opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av Radiosporten svarade 60 procent av de omkring 1.500 tillfrågade ja på frågan om det svenska fotbollslandslaget borde bojkotta turneringen.