Hoppa till huvudinnehåll

Lärare dog av stress – Arbetsmiljöverket vill inte utreda

Det är ett år sedan en lärare på Högskolan i Halmstad dog av ett förstorat hjärta. Många av hans arbetskamrater anser att det var hög arbetsbelastning och stress som ledde fram till lärarens död.

Arbetsmiljöverket

Bara några dagar efter det tragiska dödsfallet på Högskolan i Halmstad ville skyddsombuden på skolan att Arbetsmiljöverket skulle utreda lärarens död, men verket sade nej. Istället gjorde Högskolan en egen utredning som skyddsombuden menar inte håller måttet. I ett uttalande hävdar de att skolans utredning är partisk, osaklig och varken grundlig eller systematisk.

– Vi bad om att arbetsgivaren skulle ta hjälp från någon av de arbetsmiljömedicinska enheterna. Men det gjorde de inte. De har inte heller lyssnat på lärarens kollegor, säger skyddsombudet Navid Ghannad till tidningen Du & Jobbet.

– Vi blev förvånade över att Arbetsmiljöverket inte väntade med sitt beslut tills utredningen var klar.

Enligt lärarens son hade läraren ofta pratat om hur stressad han var, om att han sov fyra timmar per dygn och ägnade i princip all övrig tid åt jobbet.

Skyddsombuden konstaterar att läraren hade minst 300 procents tjänstgöring innan han avled: i slutet av maj fick han in hemtentor på mellan sju och nio sidor från 214 elever. På lärarens arbetsschema fanns också avslutningen av en praktisk kurs med flera seminarier som krävde heldagsengagemang, ytterligare två kurser plus inläsning av ett 60-tal rapporter på 50 sidor vardera. Läraren skulle egentligen ha gått på semester runt midsommar, men ännu en bit in i juli arbetade han med att rätta tentor.

Nu fruktar skyddsombuden att fler lärare kan dö av stress.

– Vi är inte ute efter att skuldbelägga utan är oroliga för att det här kan hända igen. Den här utredningen kommer inte att hindra det. Vi anser inte att arbetsgivaren har uppfyllt sin utredningsskyldighet enligt bestämmelserna, säger Navid Ghannad.

– Han blev syndabock för att ett program inte gått bra och ville visa att han var en bra lärare. Vi kollegor märkte att han inte mådde bra och i mejl som han skickade till sina studenter några dagar innan han dog är det tydligt att han hade alldeles för mycket att göra.