Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Lärare som kravlar efter dollarsedlar visar en rutten kapitalism

Vid en hockeymatch i Sioux Falls, USA, tävlade lärare mot varandra i att samla endollarssedlar som skulle finansiera skolutrustning.

Lärarna försöker stoppa på sig så många sedlar som möjligt.

Lärare som inför en vrålande publik kämpar mot varandra om att samla upp så många dollarsedlar som möjligt, för att kunna finansiera skolmaterial och upprustning av sina elevers klassrum. Det låter som taget ur en dystopisk science fiction-film från 80-talet, men det är USA 2021.

Tävlingen ägde rum på en hockeyarena i Sioux Falls, South Dakota, inför en lokal hockeymatch. Banken CU Mortgage Direct hade skänkt 50.000 dollar till tävlingen och tio lärare av 31 sökande hade valts ut för tävlingen, som gick ut på att de på tid fick stoppa så många endollarsedlar som möjligt innanför kläderna. Allt inför en entusiastiskt påhejande publik.

Pengarna skulle lärarna använda till att köpa in utrustning till sina respektive skolor, bland annat ståbänkar och webbkameror. Många offentliga skolor i USA är kraftigt underfinansierade och enligt lärare som deltog i tävlingen är alternativet ofta att betala för skolmaterial ur egen ficka.

Klippet på lärarna har blivit viralt och många har kritiserat tävlingen som förnedrande för lärarna. Arrangörerna har nu bett om ursäkt för tävlingen, som de menar skulle vara ”positiv och rolig” för lärarna. Banken har nu lovat att även de lärare som inte valdes ut för att delta i tävlingen ska få lite pengar.

Så djupt ner i förruttnelsen har kapitalismen alltså nått att banker bokstavligt talat strör dollarsedlar över lärare, som tävlar mot varandra för att finansiera något så grundläggande mänskligt som utbildning.

Men då är USA ändå inte värst. Tänk dig ett land där hela skolsystemet blivit en kapitalistisk marknad. Där skolor, offentliga som privata, konkurrerar om eleverna som om de vore kunder. Där det istället är staten som strör dollarsedlar över skolkapitalister, som sedan flyttar vinsterna till skatteparadis. Så extrema är inte ens USA!

Se klippet nedan: