Hoppa till huvudinnehåll

"LO är lurade"

”Arbetsgivarna har satsat hårt på att vi ska vara ett rött skynke för LO.” Erik Helgeson från Hamnarbetarförbundets förbundsstyrelse menar att LO har låtit sig luras in i överenskommelsen om strejkrätten.

Erik Helgeson
Robert Wettersten/Proletären

Enligt LO och Svenskt Näringsliv är det situationen i Göteborgs Hamn som gör det nödvändigt att inskränka strejkrätten. Erik Helgeson från Hamnarbetarförbundets förbundsstyrelse säger att LO bara spelar arbetsgivarna i händerna.

– Antingen kommer den här lagstiftningen att innebära hinder för alla fackföreningar som vill ha ett eget självständigt avtal där det redan finns ett kollektivavtal, och då underlättar den ju också för avtalsshopping för arbetsgivarna på alla områden. Och om det inte blir så är den ju helt meningslös i förhållande till avtalssituationen i hamnarna.

– På kort sikt framstår det säkert för LO-förbunden som att det här bara är några byråkratiska hinder som man ska över för att få varsla om konflikt. Men i verkligheten öppnar man upp lagstiftningen och väldigt mycket blir beroende av framtida domar i AD. Faller de illa ut har LO själva lagt förslag på det man för någon vecka sedan protesterade stenhårt emot, nämligen en öppning för avtalsshopping och gula fack.

Erik Helgesson menar att LO låtit sig luras av Svenskt Näringslivs taktik.

– De har målat in sig i ett hörn genom att de inte sa nej från början. De satte inte ner foten utan bekräftade arbetsgivarsidans bild av vad problemen var på APM Terminals. De mörkade för sina egna medlemmar vad som hände, lät regeringen tillsätta utredningen och satte allt sitt hopp till att arbetsgivaren snabbt kunde slå ihjäl oss.

– De är lurade. Arbetsgivarna har satsat hårt på att vi ska vara ett rött skynke för LO som de inte klarar av att hantera utan helst blir av med från arbetsmarknaden. Arbetsgivaren har inte förlorat någonting på den här uppgörelsen men har sluppit en politisk strid.

Vad hoppas du på för reaktion från LO-anslutna arbetare som inte är överens med sina förbundsledningar i det här?

– För att rädda arbetarrörelsen från en riktig jävla katastrof så måste arbetare börja tänka själva. Man kan inte äta ur händerna på socialdemokratiska ministrar och LO-ledningen. Jag tycker att man i förstaläget ska kräva svar på vad uppgörelsen innebär. Vad finns det för juridiska risker för det egna förbundet?

– Och när det är klart hoppas jag ju på en motreaktion. Att man helt enkelt kräver att det egna förbundet hoppar av uppgörelsen.