Hoppa till huvudinnehåll

LO investerar i Amazon: ”Ett jävla hyckleri"

Arbetsvärlden avslöjar att LO via sitt bolag Bantorget förvaltning investerar i fonder som äger aktier i den antifackliga e-handelsjätten Amazon. – Ett jävla hyckleri, säger truckföraren och Livsmedlemmen Nicklas Rasmussen till Proletären. Lagerarbetaren och Handelsklubbordföranden Sebastian Lindberg håller med: – Det är helt bedrövligt.

Via sina fonder investerar LO i det fackfientliga företaget Amazon.
Montage: Proletären

Arbetsvärlden avslöjade nyligen att LO investerar i fonder som äger andelar i e-handelsjätten Amazon. LO:s ordförande Susanna Gideonsson avböjer via sin presstjänst att kommentera innehavet. På frågan om Gideonsson är nöjd med hur det ser ut idag svarar LO:s pressekreterare Jens Lundberg kallt:

– Vi planerar ingen förändring.

Det är via det LO-ägda bolaget Bantorget förvaltning som förbundet har andelar i fonder som äger aktier i Amazon. Innehavet i Amazon uppgår till åtminstone 12,5 miljoner kronor, enligt värderingen av fonderna vid 2020 års utgång, skriver Arbetsvärlden.

Journalisten Julia Lindblom, som skrivit om arbetsförhållandena på Amazon, menar att det är ett motsägelsefullt agerande av LO.

– Facken slits mellan att få in pengar till medlemmarna, samtidigt som den här typen av investeringar undergräver deras möjligheter att ge facken större inflytande, säger hon till Arbetsvärlden.

Amazon har gjort sig ökänt i den fackliga världen och så sent som 2020 kallade Susanna Gideonsson företaget för ”antifackligt”.

– De jagar alla som över huvud taget försöker organisera sig. Och de har riktigt fula metoder, dessutom, sa hon till SVT.

I Amazons ursprungsland USA finns otaliga exempel på hur företaget systematiskt motarbetar all organisering på deras lagercentraler. Det är först nu som landets första erkända fackföreningar för Amazonarbetare bildas.


”Det är för jävligt”

– Det är ett jävla hyckleri att facket investerar i Amazon, säger truckföraren och Livsmedlemmen Nicklas Rasmussen till Proletären.

– Det är för jävligt.

Sebastian Lindberg, lagerarbetare och ordförande för den lokala Handelsklubben på Tamro håller med.

– Det är helt bedrövligt. Jag hade aldrig hört om detta förut. Så hårt som LO och speciellt Handels driver frågan om kollektivavtal… och sen investerar de i ett av de värsta antifackliga företagen. Jag vet inte vad jag ska säga, det är så konstigt och märkligt.

Privat
Sebastian Lindberg

Sebastian Lindberg går just nu en LO-kurs där han och kurskamraterna bland annat snackat om hur en del företag motverkar organisering. Flera exempel från Amazon kom upp.

– Vi fick bland annat se utbildningsmaterial för deras chefer, videor där de tog upp varningssignaler för huruvida de anställda organiserade sig. Det räckte med att de anställda snackade om ”fair wages” [rättvisa löner]  så var det röd flagg.