Hoppa till huvudinnehåll

Massvarsel i byggbranschen

2.800 arbetare i byggbranschen varslades om uppsägning under årets fem första månader. Det visar statistik från arbetsförmedlingen.

Under årets fem första månader varslades nästan tre gånger fler byggnadsarbetare än under samma period 2022.
Genrebild/Proletären

Bostadsbyggandet i Sverige har kraschat. Enligt en aktuell prognos från Boverket kommer 27.000 bostäder att börja byggas i år och 21.500 nästa år. Inte ens räknade ihop kommer de siffrorna upp i de runt 60.000 bostäder som började byggas förra året och de 70.000 som byggdes under 2021. Orsaken till raset ligger i den höga inflationen och i de höga räntorna.

Och det är byggnadsarbetarna som får ta smällen. Varslen i byggbranschen under årets fem första månader uppgår till 2.800, jämfört med 1000 under samma period förra året. Arbetsgivarorganisationen Byggföretagen räknar med att byggnadsarbetarkåren kommer att ha minskat med 20.000 personer nästa år.

Byggtakten är långt under behoven. Boverket beräknar att det behövs cirka 63.400 nya bostäder årligen till och med 2030 för att svara mot den förväntade framtida befolkningsökningen

Nyligen kallade bostadsminister Andreas Carlson (KD) till krismöte med representanter för branschen, arbetsgivare och fackliga organisationer. Ur mötet kom två konkreta förslag: att förenkla för andrahandsuthyrning och att se över en ändring för presumtionshyrorna, det vill säga de hyror som i samband med nyproduktion av lägenheter förhandlas fram mellan hyresvärden och den lokala hyresgästorganisationen, och som inte styrs av lägenheternas bruksvärde. Presumtionshyran gäller under 15 år.

Byggnadsarbetarförbundet ser kallsinnigt på bostadsministerns förslag. I ett pressmeddelande kallar Byggnads ordförande Johan Lindholm regeringens förslag för ”en tummetott”.

– Jag hade höga förväntningar men det blev bara en tummetott. Krisen är på riktigt, då behövs kraftfullt politiskt ledarskap, det var inte det vi fick se idag. Det positiva var att regeringen lovar återkomma med fler insatser. Jag tolkar det som att det kommer att komma stora satsningar i höstbudgeten och det ser vi väldigt mycket fram emot, sade Johan Lindholm.

Men inte bara byggbranschen är drabbad. 5.371 personer varslades om uppsägning i maj månad, jämfört med 2 072 i maj 2022. Totalt sett från januari till och med maj, varslades nära 35.000 personer. För samma period förra året var den siffran 9.000. Bland de branscher som drabbats hårt är, förutom byggbranschen, också vård och omsorg, tillverkningsindustrin och handeln.