Hoppa till huvudinnehåll

Missnöjda sjuksköterskor strejkar vilt i Danmark

Efter att politikerna i folketinget gjorde sjuksköterskornas pågående strejk olaglig valde de att fortsätta strejka ändå.

Sjuksköterskorna på Rigshospitalet i Köpenhamn strejkade en timme på måndagsmorgonen.
Luca Pristed

I måndags morse utbröt korta vilda strejker på flera sjukhus i Danmark. På Aalborg universitetssjukhus Syd stoppade cirka 35 sjuksköterskor arbetet i en timme, och på Rigshospitalet i Köpenhamn gjorde omkring hundra sjuksköterskor likadant.

De korta strejkerna är en reaktion på folketingets (det danska parlamentet) ingripande i en tioveckorsstrejk som sjuksköterskorna fört för högre lön, där politikerna tvingade sjuksköterskorna tillbaka till arbetet lördagen den 28 augusti – utan ett bättre resultat än vad de erbjöds i Forligsinstitutionen (motsvarigheten till Medlingsinstitutet), och som de hade avvisat i en omröstning.

Det säger sjuksköterskan Luca Pristed, talesperson för de agerande Köpenhamnarna, till Arbejderen:

– Vi har utan framgång försökt använda den danska modellen för att kämpa för bättre villkor och löner för sjuksköterskorna. Vi har hela tiden försökt förklara för politikerna att det är brist på sjuksköterskor och att det är svårt att behålla kollegor i yrket. Nu försöker vi på det här sättet om vi kan få dem att lyssna, förklarar Luca Pristed.

Privat
Luca Pristed

Förra veckan skedde liknande kortvariga strejker på sjukhuset i Roskilde, Horsens och Aarhus universitetssjukhus. Punktstrejkerna samordnas i ett slutet forum på Facebook.

Thomas, som inte vill uppge sitt efternamn, förklarar för Arbejderen att han inte är med och ordnar punktstrejken, men att han har pratat med flera av de inblandade.

– Dessa punktstrejker är en markering från sjuksköterskorna, som säger ifrån för sig själva och för hela sjukvårdens räkning, säger Thomas och fortsätter:

– Det är inte de danska regionerna eller de lokala sjukhusledningarna vi är arga på, utan politikerna i folketinget som har gjort medlingsförslaget till lag. De har valt att ge oss en syltburk utan mer pengar i. På så sätt har de visat att de inte vill ändra förutsättningarna inom sjukvårdssektorn.

Den manliga sjuksköterskan, som har erfarenhet i yrket både hemma och utomlands, tror inte att politikerna har förstått allvaret i förhållandena på landets sjukhus. Enligt hans och aktivisternas uppfattning finns det annars gott om exempel på hur uppseendeväckande det är. Bortfallet inom sjuksköterskeutbildningen är enormt, lediga platser är svåra att fylla, folk blir sjuka av stress och många lämnar yrket helt och hållet.

– Nu får vi den här lönekommittén, som kommer att titta på lönestrukturen på den offentliga arbetsmarknaden, men som inte kommer att avsluta sitt arbete förrän 2024. Samtidigt har regeringen gjort klart att endast de partier som röstade för ingreppet i lagen får inflytande i dess utformning. Det vill säga de parter som har stöttat oss och sagt att extra pengar måste läggas till, de får ingenting att säga till om. Så majoriteten i folketinget har inte förstått allvaret i detta, anser Thomas.

De två manliga sjuksköterskorna vet inte hur länge de kortsiktiga strejkerna kommer att pågå. Vid första anblicken bedömer de att ilskan över det politiska ingripandet i strejken inte går att lägga lock på, och det verkar som om aktionsformen sprider sig till fler och fler sjukhus.

Luca Pristed säger att anställda på Rigshospitalet kommer att strejka igen på tisdag och onsdag morgon.

– Det jag hör är att fler och fler kommer att vara med. Idag deltog både läkare och bärare, precis som det fanns några murare och byggnadsarbetare som var över för att backa.

Sjuksköterskefacket Dansk Sygeplejeråd (DSR) förnekar att man skulle ha något att göra med strejkerna som bryter mot kollektivavtalet, och Kristina Robins, ordförande för DSR-distriktet Köpenhamn, uppmanar medlemmarna att sluta med de timslånga strejkerna.

– Jag är tvungen att ta tydligt avstånd från strejkerna som bryter mot kollektivavtalet, sa hon på söndagskvällen till DR Nyheter.

Danske Regioner, sjuksköterskornas arbetsgivare, har sagt till DR Nyheter att de kommer att överväga att väcka talan i Arbetsdomstolen om strejkerna fortsätter.

Till det säger Luca Pristed:

– Då får de göra det. Vi har inga andra verktyg, och jag vill bara understryka att vi inte lägger ner arbetet för vår egen skull utan för patienternas.

– Vi har ett sjukvårdssystem där problemen bara blir värre och värre. Det enda skälet till att sjukvården funderar är att vi har jobbat övertid, men vi orkar inte längre. Det är därför vi måste säga nej och kräva att politikerna tar ansvar.

Artikeln som är översatt och något bearbetad är först publicerad i danska Arbejderen, på arbejderen.dk.