Hoppa till huvudinnehåll

MTR vägrar lämna ut dokument om ensamarbete

Tågbolaget MTR säger sig ha underlag för sitt påstående att ensamarbete på pendeltågen är säkert. Men när arbetarna vill se dokumenten vägrar MTR lämna ut dem.

Arga resenärer och MTR-anställda konfronterade ansvariga politiker utanför Trafiknämnden när beslutet om att avskaffa tågvärdarna klubbades tidigare i år.
Janne Bengtsson

Inför den stundande förhandlingen i Arbetsdomstolen kräver pendeltågsförarna nu att MTR lämnar ut de dokument som sägs garantera säkerheten i samband med ensamarbete ombord på tågen. Förarnas juridiska ombud Yasra Delpisheh menar att MTR mörkar sanningen kring säkerheten på pendeltågen.

– Det görs på bekostnad av resenärernas säkerhet. Då är vi inne på saker som tangerar brott, säger Yasra Delpisheh.

Det är arbetsgivarorganisationen Almega Tågföretagen som stämt de strejkande arbetarna inför AD. MTR och Almega kräver skadestånd på 6.000 kronor, dubbelt upp mot praxis på 3.000 kronor, från var och en av de 110 förare som gick i vild strejk i april.

De strejkande har anlitat Yasra Delpisheh, jurist vid Pirata juridik i Malmö som juridiskt biträde. Yasra Delpisheh är inriktad på arbetsrättsliga frågor, särskilt om skyddet för visselblåsare. Arbetarsidan menar att strejken i första hand var menad att slå larm om brister i säkerheten för tågförare och passagerare, inte för förändrade arbetsvillkor. Därmed skyddas den av visselblåsarlagen, den lag som trädde i kraft den 17 december 2021 och som bygger på EU-rättens så kallade visselblåsardirektiv.

– Ingen kan förneka att de lagt ned arbetet. Det är det olovliga vi vill diskutera. Förarnas kamp är unik eftersom den inte handlar om löner eller ledighet utan om passagerarnas säkerhet, säger Yasra Delpisheh.

MTR, understödda av både den gamla och miljöpartibackade högermajoriteten i Region Stockholm liksom den nya majoriteten med S, C och MP, har hela tiden hävdat att bolaget har underlag för sina påståenden om att ensamarbetet på pendeltågen är säkert. Men när förare, skyddsombud och fack vill se de dokumenten, då slår MTR bakut.

Proletären har utan framgång sökt Yasra Delpisheh, men till Dagens ETC säger hon att ”säkerhetsfrågan är central och förarna har använt alla kanaler för att slå larm, men inte fått gehör”. Om AD tvingar MTR att lämna in handlingarna till domstolen, blir de tillgängliga också för de instämda arbetarna.

– Det är svårt att komma fram till någon annan slutsats än att man mörkar resultatet av dessa. Gör man det beror det på att lokförarna haft rätt, att processen görs på bekostnad av resenärernas säkerhet. Då är vi inne på saker som tangerar brott, säger Yasra Delpisheh.