Hoppa till huvudinnehåll

Nära släktning till vice vd startade gul fackförening åt företaget

För att slippa teckna ett kollektivavtal med Elektrikerna tycks företaget Tema Elektro i Blentarp, Skåne, ha startat ett eget fackförbund – som nu stämt Elektrikerna för olovliga stridsåtgärder.

Blå-gul fackförening är med största sannolikhet en så kallad gul fackförening som står under företagets kontroll.
Genrebild/Pix4free

I juni 2021 tog Elektrikerförbundet ut arbetarna på elföretaget Tema Elektro i Blentarp, Skåne, i strejk. Anledningen var att ledningen på företaget vägrat att skriva under ett kollektivavtal som garanterade både löner och försäkringar åt företagets anställda.

Tema Elektros vice vd, Lena Nersing, har tidigare menat att Elektrikernas kollektivavtal inte behövdes eftersom det redan fanns ett annat kollektivavtal på plats. I veckan kunde tidningen Flamman avslöja att fackförbundet som tecknat detta andra avtal med Tema Elektro är en lokal fackförening – som står skriven hemma hos en nära släkting till Lena Nersing.

Fackförbundet kallar sig ”Blå-gul fackförening” och enligt Flamman går det inte att hitta någon information om dess struktur, medlemmar eller inriktning. Släktingen som förbundet står skrivet hos är dessutom lokalpolitiker för Sverigedemokraterna.

Tema Elektro menar att de tecknade ett kollektivavtal med Blå-gul fackförening i början av 2020. Alltså nästan 18 månader innan Elektrikerna varslade om strejk på företaget.

Blå-gul fackförening skickade nyligen in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen där de hävdar att Tema Elektro haft ett kollektivavtal med dem och att Elektrikerförbundets stridsåtgärder var olovliga. AD menade dock att lagen är till för att skydda arbetsgivare, inte andra fackförbund så som Blå-gul.

Mycket pekar på att fackförbundet är en så kallad gul fackförening som står under företagets kontroll i syfte att slå undan benen på andra fackföreningar. När Flamman frågar om fackförbundet med samma adresss som Lena Nersings släkting tillika SD-politiker får de följande svar:

– Det måste du ta med Blå-gul fackförening. Jag har inget inflytande över den föreningen, jag har inget med den föreningen att göra, förutom att jag har medarbetare som är anslutna till ett kollektivavtal med dem. För att de ville ha det, för att de ville ha bra villkor, vilket de inte kunde få med Elektrikerförbundet. Eftersom hela LO-kollektivet har signat upp för Fora [LO:s pensionsförsäkringslösning, Flammans anm.]. Där ligger en hund begraven, säger Lena Nersing som samtidigt menar att Blå-gul fackföreningen inte är ett gult fack och att detta påstående är ”helt absurt”.