Hoppa till huvudinnehåll

Nedläggning av Östavallsågen hårt slag mot Ånge

Sågen i Östavall, Ånge kommun, ska läggas ned och verksamheten flyttas till Krokom i Jämtland. Nedläggningen slår mot en glesbygdskommun som redan saknar arbetstillfällen.

Timmerbilarna går ännu i tät trafik till Östavallsågen.
Bengt Ingelstam

Tisdagen den 17 september meddelades arbetarna vid sågverket i Östavall i Ånge kommun att deras arbetsplats ska läggas ner före semestrarna nästa år. Platschefen var lika överraskad som arbetarna. Senast i juli 2019 talade företaget om satsningar och nyanställningar. Sågen är modern och lönsam med drygt 30 miljoner i vinst senaste året, och en omtyckt arbetsplats av arbetarna.

Efter chockbeskedet fick arbetarna gå hem för dagen. Krasst räknat har var och en av dem bidragit till vinsten med flera hundratusen per år.

Ägare till Östavallsågen är Norrskog, som drivs av skogsägare i Norrland som levererar sitt virke dit. Dagen efter nedläggningsbeskedet offentliggjordes en fusion med Norra Skogsägarna.

Verksamheten ska flyttas och koncentreras till sågverket i Hissmofors, i Krokom i Jämtland. Där finns också förädlingsanläggningar för hyvling och impregnering. Huvudskälet är krav på större lönsamhet, framför allt logistiskt genom att de flesta medlemmarna har sina skogar närmare till.

Sågen i Östavall har byggts upp under 70 år och antalet arbetare är drygt 80. Därutöver tillkommer timanställda och underentreprenörer.

Över hundra arbetare kommer att inom ett år vara utan jobb. Många bor i Östavall som är ett litet samhälle med 200 invånare. I flera familjer arbetar båda vuxna på sågen. Byn har på senare år mist både skola och affär.

Det är tunnsått med nya arbetstillfällen i Ånge och denna del av södra Norrland. För flertalet av arbetarna, varav många är kvalificerade och kunniga att sköta moderna processer, är nedläggningen en katastrof.

Norrskogs ordförande Stig Högberg säger till SVT Nyheter Västernorrland att det är tungt att förlora de anställda och han säger sig vilja göra allt för att underlätta omställningen tillsammans med kommunen, arbetsförmedlingen och näringslivet. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson betonar företagets ansvar. LO kan hjälpa till med förhandlingar, a-kassa och omställningsfonder.

Dråpslaget kommer utan förvarning och det är inte möjligt att finna jobb eller utbildningar till 80 personer i en hårt prövad kommundel. Ånge kommun, med cirka 9000 invånare, drabbas hårt när ett av de största företagen plötsligt drar undan mattan. Senaste massuppsägning var när Kungsfoto lade ner sitt stora laboratorium men Östavallsågen är det största slaget hittills.

Fackets representant, Mikael Herkules, säger till P4 Västernorrland att han är helt överraskad och finner det obegripligt att det välfungerande företaget läggs ner.

Det är ännu oklart vad som kommer att göras, men stödet i bygden är massivt. Till och med en del lokala skogsägare i Norrskog är kritiska till sitt bolag och några meddelar att de kommer att säga upp sitt medlemskap.

Kommande lördag, den 5 oktober, planeras en protestdemonstration i Ånge. Tidigare demonstrationer, till stöd för strejkande postarbetare men också mot utvisningen av en flyktingfamilj i kommunen, har givit resultat och nu hoppas många Ångebor återigen på framgång i kampen.