Hoppa till huvudinnehåll

Nollskatt för ungdomar – desperat försök att rädda Polen

Den polska regeringen tar till drastiska åtgärder för att få stopp på arbetskraftsflykten.

En hel generation unga polacker har lämnat landet för att arbeta.
Montage: Proletären

Problemet med unga polacker som flyr utomlands för att arbeta har nu gått så långt att högerregeringen i landet tvingas ta till drastiska åtgärder. De har nu beslutat att slopa inkomstskatten för personer upp till 26 år som tjänar under 85.500 złoty om året (cirka 212.000 kronor). Det vill säga i princip samtliga lönearbetande ungdomar i landet.

– Det här måste få ett slut. Unga människor behöver stanna i Polen, säger Polens premiärminister Mateusz Morawiecki till CNN.

Olaf Kosinsky / Polens premiärminister Mateusz Morawiecki

I samband med EU-inträdet 2004 öppnade sig Polen som en ny källa till billig arbetskraft för byggherrar, storbönder och omsorgskapitalister i Västeuropa. En ”brain drain” utan dess like följde. Enligt den polska statistikbyrån GUS är antalet polacker som arbetar utomlands omkring 2,5 miljoner.

Denna arbetskraftsomflyttning har fört med sig många problem – dels för arbetare i väst som möter oschysst konkurrens, men även i Polen, som nu har brist på arbetare i flera yrken, inte minst i byggsektorn. Detta har det polska näringslivet på vissa håll försökt lösa genom att ta in ukrainska arbetare, som i sin tur arbetar för ännu lägre löner.

David Holt
Importen av polska låglönearbetare var en bidragande anledning till att Brexitsidan vann många arbetarröster 2016.

Hur den nya nollskatten kommer att påverka arbetsmarknaden i Polen återstår att se. Utlandsjobben lär förbli mer lockande för unga polacker om inte löner och villkor förbättras drastiskt på hemmaplan.

Men detta kan inte ske utan facklig och politisk kamp. Och vem tar kampen om alla lämnat landet?